onsdag 6 januari 2010

Frederic Malle - Noir Epices


Jag är inte speciellt bekant med Michel Roudnitskas parfymer, men hans skapelse Noir Epices för Frederic Malles Editions de Parfums har jag haft gott om tid att bekanta mig med. Flera år faktiskt. På Frederic Malles Editions de Parfums hemsida kan man göra en liten test och sen får man förslag på vilka parfymer i kollektionen som kan tänkas passa en bäst: http://www.editionsdeparfums.com/


När jag gjorde testen fick jag till och med prov av de två föreslagna parfymerna hemskickade (det tror jag inte att man får längre, tyvärr), enligt testen var det Iris Poudre och Noir Epices som skulle passa mig bäst. Och ja, Iris Poudre kom jag ju ganska fort överens med, medan Noir Epices förblev, för mig, ganska obegriplig. Obegriplig, men ändå med nåt visst som jag inte riktigt kunde släppa.


Nu tror jag att jag fått fatt på det! Med bara få droppar kvar i provet och ett plötsligt behov av Noir Epices så fick jag helt enkelt bryta mig in i den lilla flaskan och dutta ut en minimal droppe på min ena handled. Och jösses! Och amalia! Ska man dutta eller ska man spraya? Noir Epices ska man dutta har jag kommit fram till. Är det verkligen EDP? Är inte Noir Epices i själva verket ren parfym? Med en liten dutt händer det mer grejer än vid alla de tillfällen jag sprayat Noir Epices tidigare.


Till att börja med är namnet lite missvisande, den borde heta Noir Orange eller Nuit de Orange istället. För det här är apelsin, natt och svärta... sammet och syrlighet... bitterhet och sötma... pudriga noter och apelsin, apelsin, apelsin. Noir Epices doftar lite som om man kommit över en gammal vintageparfym, dels var parfymerna liksom starkare och mer kraftfulla förr och sen har ju en vintageparfym haft flera år på sig att liksom dunsta bort en massa flyktiga ämnen så att bara det starka, kärva, potenta finns kvar. Noir Epices ska behandlas med ytterlig försiktighet.


Med lätt hand är Noir Epices en av de mest behaglig parfymer med apelsin/citrusnot jag stött på. Sprayar du tre spray av Noir Epices uppe vid halsen så får du helt enkelt skylla dig själv! Jag ska beställa ett litet duttprov av Noir Epices och närhelst jag känner för att svepas in i apelsinsvärta ska jag ta på mig en yttepytteliten droppe i halsgropen och bara sväva med. På det sättet kommer mitt lilla duttprov att räcka länge, länge...
Pic: Versweiner photobucket

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mailade Frederck Malle igår -fick svar idag :) Tack för dina tips Rebella ! Hälsar Habit Man

Habit Rouge sa...

PS: FM:s förslag till mig:
-Musc Ravegeur
- French Lover
- Noir Epices

17 Euros i frakt för 2 ml samples!
DS

rebella sa...

Usch då, 17 euro i frakt för några prover! :( Förut fick man beställa tre prover för 20 euro och då ingick frakten. Fransmännen har ofta hutlösa fraktavgifter, vilket är synd då jag egentligen föredrar att beställa prover direkt från tillverkaren om det är möjligt.

Men, hoppas du får tillfälle att prova FMs dofter ändå.

pärlbesatt sa...

Det får mig att tänka på läsken som fanns förut, Black orange. Coca cola och Fanta blandat. :)

Ulf sa...

När jag provade Noir Epices kändes den väldigt bekant, men det tog en stund innan jag kom på vad den liknande.

Jag har Guerlains Nahema som parfym. En väldigt stor, kryddig och fruktig rosig doft. Noir Epices är lite mörkare och kryddigare, men de påminner mycket om varandra.