lördag 9 januari 2010

Histoires de Parfums - 1889 Moulin Rouge


Histoires de Parfums behöver kanske inte någon närmare presentation? Men, i vilket fall är det ett franskt parfymhus som i många av sina parfymer valt att tolka ett historiskt årtal och en historisk person, men de erbjuder även icke-historiska parfymer. Bland de historiska erbjudandena har hittills 1740 Marquis de Sade varit min stora favorit, framförallt på maken, men jag använder den också ibland. Bland de o-historiska tycker jag särskilt om Vert Pivoine.


Histoires de Parfums erbjuder ett fint provpaket med alla deras dofter http://www.histoiresdeparfums.com/1-6296-NEW-INDEX.php
Och priset är mer än överkomligt, 5 euro + 5 euro för frakt. Runt hundra kronor för att få testa 12 utmärkta dofter, det är fyndpris! Tyvärr, tror jag inte deras nya dofter ingår i provpaketet. En sak som gjort mig lite sorgsen med Histoires de Parfums är deras enormt stora flaskor, 120 ml! Okej, priset runt 130 euro är rätt ok, med tanke på hur mycket man får för pengarna, men hur mycket jag än gillar tex. 1740 Marquis de Sade så behöver varken jag eller maken 120 ml.
Därför är det med glädje och förväntan jag ser att de nu börjar erbjuda sina parfymer i en smidig reseförpackning om tre flaskor X 14 (?) ml. Tyvärr, har detta inte kommit upp på deras hemsida än, men snart hoppas jag och jag tror priset kommer att ligga på 80-90 euro, vilket verkar rätt överkomligt. Jag hoppas och tror också att man fritt får välja dofter till reseförpackningen och jag vet vilka som skulle ingå i min!


För att komma till saken så har nu Histories de parfums släppt inte mindre än fyra nya dofter. Tre har tuberose som det gemensamma temat, Virginale, Animale och Capricieuse. Samt den jag ska presentera idag: 1889 Moulin Rouge. Tror väl inte heller att Moulin Rouge behöver någon närmare presentation? Moulin Rouge är cabareérnas cabaret kan man säga. Öppnades 1889 och firade alltså 120 års-jubileum i fjol.


Parfymen då? Oh la la, den är så bra! Sen jag fick hem proverna från Histoires de Parfums har jag vandrat runt i en förnöjd, belåten och mild eufori. Ja, den är så bra! Så bra!


1889 Moulin Rouge är inte någon sprakande, högljudd, sexig eller dominerande parfym. Nej, det här är snarare doften av Moulin Rouge innan föreställningen. Hjälpredorna städar, bartendern diskar glasen och putsar dem blanka, dansflickorna börjar droppa in en efter en, stämningen höjs sakta men säkert. Någon dricker ett glas champagne och en annan börjar lägga make-up, en tredje tigger till sig ett glas absinth hos bartendern. Det är förväntan i luften, spänning, men samtidigt rutin, man gör något man gjort många gånger förut.


Alla dofter i 1889 Moulin Rouge är transparenta, antydda, tunna. Det är som olika slöjor av doftande ämnen som sakta glider isär. Toppnoten är fruktigt söt, men också närmast aquatisk, med ett litet bittert inslag av absinth som tar udden av det söta. Pudriga, men återhållna noter av iris anas direkt, men det är en mild iris, snart samsas den med den allra mest genomskinliga not av ros jag stött på i parfym. Tillsammans ger de en omisskännlig doft av make-up, men bara vag, anad. Som Frederic Malles Lipstick Rose och Parfumerie Generales Lounges Profanes, men i akvarell.


De liksom fjärran dofterna ger en bestämd känsla av svunnen tid, på vissa sätt uppfattar jag 1889 Moulin Rouge som väldigt retro, medan den samtidigt lyckas med konststycket att vara ytterligt modern. Många motsatser samsas i 1889 Moulin Rouge och de gör det på ett utmärkt sätt. Pudrigt med aquatiskt. Sött med bittert. Citrus-champagnebubbel med en aning av nåt krämigt gourmand. Mildast tänkbara kryddighet från kanel med mjuka blomnoter från ros och iris. I min näsa är 1889 Moulin Rouge ett mästerverk.


1889 Moulin Rouge får mig att känna mig vacker, undomlig, energisk, glad, spännande och förväntansfull. Ja, den får mig att känna att jag väntar på något. På vad? Jo, på att parfymens diva ska dyka upp. Visst borde väl en parfym som 1889 Moulin Rouge ha plats för en diva, en strålande vacker kvinna som väntar på att få ta plats på scenen. Men, någon sådan finns inte i Moulin Rouge, det här är inte en doft som bär dig, det här är inte en dominant, strålande doft som raskt spelar huvudrollen, medan du står i skuggan och är glad om du ens får en replik eller två.


Det är du som bär 1889 Moulin Rouge, du förstår efterhand att förväntan du känner beror på att 1889 Moulin Rouge låter dig spela huvudrollen, det är du som blir divan som alla väntar på när du har på dig 1889 Moulin Rouge. Det är en magisk, fantastisk doft som tar dig med på en fantasifylld resa bakom scenen på världens mest kända cabaret... Moulin Rouge...


Magnifico! Fantastico! Det är den jag vill ha!


Det är bara det att en av tuberose-dofterna är minst lika bra!


Pic: Flickr, modelux

7 kommentarer:

em sa...

1889 låter ju härlig, får skaffa mig ett prov på den.

rebella sa...

em: Den är jättemysig. :)

Helle sa...

Det här låter jättekul! Mystiskt och spännande.

rebella sa...

Helle: Alla de fyra nya från HdP är riktigt bra, absolut värda att testa!

pärlbesatt sa...

Åååh vad jag blev sugen på att få prova denna. Vilken fantastisk beskrivning du gav, rena poesin!

rebella sa...

pärlbesatt: Tack. Vissa parfymer är helt enkelt väldigt inspirerade. Den är absolut värd att testa. :)

Matilda sa...

Idag har jag denna på mig, och jag kan bara hålla med. Den är underbar, jag blir sprittande glad och känner mig vacker och självklar. Känns som om den kunde vara en lämplig doft för en dag när man ska hålla föredrag, den får mig att tro att jag är värdig att stå i centrum.