onsdag 13 januari 2010

Histoires de Parfums - Tubéreuse Capricieuse


Jag har sparat Tubéresue Capricieuse till sist, inte för att den är sämst utan för att den är svårast av de fyra att komma underfund med och jag tror inte jag alls har gjort det än. Första gången jag testade den blev jag inte alls imponerad, andra gången upptäckte jag att den trots allt var intressant, tredje gången började jag förstå att den var bättre än första intrycket och fjärde gången... ja, den växer på mig helt klart. Och vid det här laget är det nog Tubéreuse Capricieuse jag testat flest gånger sen jag fick proverna.


På min hud börjar Tubéreuse Capricieuse så återhållet att det alls inte går att ana vad det kan vara. Den är sluten, outvecklad som en knuten näve, en sten eller en frusen blomknopp som väntar på våren... Den är på något sätt oansenlig och grå. Gråstrist. Den doftar absolut inte illa, men bara intetsägande, outvecklat. Bland Histoires de Parfums tuberos-dofter är det här den fula ankungen. Det är bara det att det tog ett tag innan jag såg att den fula ankungen faktiskt utvecklades mot något vackert...


Tubéreuse Capricieuse är långsam på alla sätt och vis, den kräver tålamod och tid för att komma till sin rätt. Sakta, sakta värms den lilla frusna, grå knoppen upp... sakta, sakta vecklar den ut sig, en silverskimrande, skör doft... bitter, ömtålig och ja... vacker... Noterna av saffran, kakao och mocka ger den en mumlande bitterhet som får den att påminna en aning om en chypré, men efterhand mjuknar den.


Bland tuberos-dofterna är Tubéreuse Capricieuse på många sätt den mest intressant, just för att den är så svårfångad och framförallt, avvisande till en början. Jag har fortfarande "svårt" för toppnoterna, hjärtnoterna ger mig inte så mycket, men basnoten är förtrollande och vacker, en doft som till skillnad från Tubéreuse Virginale är allt annat än glad och lekfull. Tubéreuse Capricieuse är fullvuxen, stram och elegant.


Vill du utmanas av dina parfymer så är det ett måste att testa Tubéreuse Capricieuse, gillar du de gamla klassikerna och parfymer med chypré-karaktär så kommer du förmodligen också att tycka mycket om Tubéreuse Capricieuse. Den varar kanske längst av alla tuberos-dofterna från Histoires de Parfums, säkert uppåt 10-12 timmar. Och basnoten är som sagt en fullträff.


Tubéreuse Virginale gör mig glad. 1889 Moulin Rouge förtrollar mig. Tubéreuse Animale förför mig. Tubéreuse Capricieuse förbryllar mig.

Pic: Open salon

2 kommentarer:

Maria sa...

Hej! Jag har läst din blogg ett tag, och du skriver fantastiskt! Jag blir väldigt "hungrig" i näsan på dofter.

Har du testat eller hört något om den här: http://www.rodeo.net/modenyheter/2008/11/23/ny-svensk-parfym-med-flaska-av-aasa-jungnelius-foer-kosta-boda/

Finns det några svenska parfymer?

rebella sa...

Maria: Hej. Ja, jag hörde talas om nån svensk parfymnyhet i höstas nån gång, men ingen hade hört nåt mer än namnet som missuppfattats till Agnostic. Länken du skickade gör mig nyfiken, får se om det går att luska ut nåt mer.

Annars är väl Byredo det svenska parfymmärke jag kommer att tänka på, förutom vissa kändisdofter typ cariolina Gynning och Björn Borg.