onsdag 20 januari 2010

En parfymsnobbs bekännelser


Jag kanske borde byta namn på bloggen till "En parfymsnobbs bekännelser" istället? Jag har funderat lite på det där på sista tiden. Jag valde att kalla mig för parfymnörd, för att jag inbillar mig att jag i största allmänhet är en ganska nördig person, inte bara när det gäller parfymer.


Att vara nörd kan rentav låta lite rart och passar bra ihop med att vara entusiastisk och rentav insöad på något specifikt ämne. Som parfymer...


Parfymista däremot låter lite vasst, iallafall i min värld. Som något som hänger ihop med fashionista, vilket väl är det sista man kan beskylla mig för att vara. Lika liten aning har jag om vilka parfymer som är mest inne just nu. Eller hade rättare sagt, för det har jag precis kollat upp.


Kicks topplista för damer ser ut så här:
1) D&G 3 L'Impératrice Edt
2) DKNY
Fresh Blossom Edp
3) Britney Spears Midnight Fantasy
4) Carolina Gynning Go Girl Edt
5) Britney Spears Fantasy Edp


Åhlens topplista ser ut så här:
1) Carolina Gynning Go Girl Edt
2) DKNY Fresh Blossom
3) Lancome Hypnose Senses
4) DKNY Be Delicious
5) Britney Spears Fantasy


Och vet ni vad? Jag har bara testat en enda av de dofterna(Britney Spears Midnight Fantasy)! Jag har totalt ingen koll på vilka parfymer som "vanliga" kvinnor använder, det är ju helt uppenbart! Intet ont anande människor som letar efter en svensk parfymblogg för att de vill veta mer om Britney Spears parfymer och Carolina Gynnings senaste doft hamnar kanske här hos mig och hittar bara obegripliga märkligheter som ingen vettig människa har hört talas om eller vill höra talas om heller för den delen!


Nu är det ju inget jag är alldeles ensam om bland parfymbloggare. Jag skulle nog våga påstå att de allra flesta parfymbloggare skriver till minst 70-80 % om lika märkliga nischparfymer som jag. Vad jag vet finns inte en enda parfymblogg som är dedikerad till de mest säljande parfymerna som går att få tag på i vilken småstad som helst, i princip världen över! Och då är det inte utan att jag känner mig lite snobbig. Hujeda!


Jag borde nog göra ett litet studiebesök på Åhlens här nån dag och iallafall bilda mig en uppfattning om hur Carolina Gynnings Go Girl doftar. Och DKNY Fresh Blossom. Och så kan jag ju testa igenom alla Britney Spears dofter när jag ändå håller på. Något Kicks har vi inte i vår lilla stad, så det får jag ta när jag åker till Norrköping.


Och så sitter jag här, min falska apa, och väntar på nåt alldeles i hästväg när det gäller snobbiga parfymer... Mer om det strax hoppas jag. *ler oskyldigt*


Pic: Snobben funderar...

12 kommentarer:

Unknown sa...

Det är ju en sak vad som rätt och slätt luktar gott, en annan vilka dofter som är en utmaning för intellektet (och kanske luktar gott också), eller hur? Många storsäljare luktar gott, men de är så ospännande att man tråkas ihjäl:)
Om man jämför tex adlibris topplista, så verkar folk ha jämförelsevis större intresse och mer avancerad smak för litteratur, och annan konst (musik, möbeldesign)? Undrar varför parfym är en så underskattad konstform?

Bipbap sa...

Veldig enig med Nina. Det er aldeles riktig! Jeg kjenner heller ikke stort til det som befinner seg på topplistene. Kan godt tenkes de lukter godt, men kjeder meg nesten til døde. Det hender jeg får spørsmål om dufter fra topplista, siden mange tror jeg kan ALT om de. Da er det ikke greit å gi noe godt svar ..

em sa...

Håller med Nina jag också. Smaken(doften)utvecklas. Ju mer man sniffar(!) desto mer lär man sig och vill/kan fördjupa sig i ämnet.
De flesta ser nog parfym som något som är till för att lukta gott, inte så mycket mer. Jag tror att många helt enkelt inte tänker längre än så, trots att man säkerligen har ett passionerat förhållande till dofter allmänt.

dafn sa...

Jag har en hel del mainstream-parfymer, testar massor av dem och har skrivit om ett par, MEN - dofterna på topplistorna du presenterar här luktar ju bara toalettrengöring och smågodis! Urk! Kanske är det så att man får pussa fler grodor innan man hittar en prins i Kicks eller Åhlens utbud, än om man satsar på niche-parfymer, som överlag håller mycket högre kvalitet, komplexitet osv. Fortsätt snobba du, jag gillar det :-)

Lotta sa...

Ja, tänk att så många kan ha så fel ;)

rebella sa...

Nina: Det är ju klart mycket roligare med parfymer som ger lite motstånd och nåt att fundera på. Fast ibland är det ju mysigt med dofter som bara är mysiga... Och ibland så tänker jag att jag kanske missar nåt för att jag inte orkar bry mig om det som hittar till Åhlens här i stan, eller iallafall 90% av deras sortiment.

Parfymkonst är lite som ett styvbarn. Men, det kanske börjar bli ändring?

rebella sa...

Bipbap: Jo, samma här. Många bekanta som vill veta vad jag tycker om Calvin Kleins el. Escadas senaste och jag har ingen aning alls. Så tittar de på en som "men, var inte du intresserad av parfym?"... De flesta vet ju inte ens att det finns ett alternativ.

rebella sa...

em: Ja, det lilla jag brukar testa tex. på Åhlens (här i stan) luktar ju dessutom så himla lika, när man luktat på tre-fyra stycken så tycker man alla luktar likadant. Nischparfymer har en större bredd.

rebella sa...

dafn: Det finns ju många, många bra mainstream-parfymer och jag har också en mängd såna i min samling. Däremot verkar de där riktigt bra mainstream-dofterna släppas med längre och längre mellanrum. Eller så börjar jag bara bli gammal och tycker det var bättre förr? ;)

Kul förresten med en till parfymblogg på svenska. :) Visste inte om dig förrän nu.

rebella sa...

Lotta: Ja, jag jobbar ju hårt på vidga folks doftfält. :)

Caroline sa...

Tipsar om http://www.rodeo.net/fiftyscents

Alex sa...

Hej, kolla gärna här om du vill veta billigaste priset på din parfym: http://www.parfymprisguiden.se