söndag 3 januari 2010

D.S & Durga - Orris Root


Gott Nytt År allihopa! Hoppas att eran nyårsafton var lika trevlig och festlig som min. Hoppas också att ni ser fram emot det nya året, och årtiondet, lika mycket som jag gör.


Orrisrot, eller som det kallas på svenska violrot är inget annat än roten från blomman iris. Roten har använts sedan antiken, både medicinskt och kosmetiskt. Numera används den nästan enbart i parfymer. Det är en tidskrävande process att framställa parfym från roten och det slutliga resultatet blir mycket dyrbart. Som doftnot har orrisrot en violliknande doft, men också med inslag av iris, jord, rotfrukter (framför allt morot, men också palsternacka), sötma och pudrighet.


Det är ett tag sedan jag testade Orris Root från D.S & Durga, men även om jag uppskattade den ville det sig inte riktigt när jag skulle skriva om den. Så jag har haft mitt lilla prov liggande, men bestämde mig för att testa den igen igår kväll. Det är så kul och intressant när man testar en parfym igen och inser att nu är jag redo för att ta mig an den, uppleva den, analysera den och försöka mig på att göra den rättvisa genom att skriva om den.


Orris Root börjar med en stark violexplosion. Det här är ingen blyg viol som gömmer sig i skogen, nej det här är en gigantisk viol i makroformat, alltså VIOL!!!! Nu har ju jag inget sprayprov så topnoten lugnar ned sig ganska fort och blir mer tystlåten och nyanserad, ja väldigt nyanserad och väldigt intressant.


Jag känner fortfarande doften av viol, men den blandas med doft av svag, pudrig iris, näringsrik mylla och nyskördade rotfrukter. På ett sätt är det ingen tvekan om att det är doften av en rot jag känner, men lika gärna skulle det kunna vara doften av en underjordisk blomma, om man kan tänka sig något sådant, då ju alla blommor strävar mot ljus, luft och syre. I Serge Lutens Iris Silver Mist hittar man ju också doften av morot och jord, men medan jag upplever den som inte särskilt behaglig (även fast jag vet att jag borde testa den igen!) är D.S & Durgas Orris Root allt igenom behaglig, intressant och vacker.


Det är som att vandra i genom underjordiska gångar, men inte grottor, utan snarare gångar utgrävna genom jord och rötter. Märkliga blommor och växter smyckar gångarnas väggar. Blommor som den på bilden här ovan, men det är förstås ingen blomma utan ett slags mineralisk avlagring som man hittar i grottor som kallas gypsumblommor.


Hjärtnoterna i Orris Root är mycket vackra, men också intressanta och komplexa. De olika doftaspekterna av roten turas om att dominera. Det är först i basnoten som Orris Root blir mer pudrig, mild och med diskreta inslag av både viol och iris. Orris Root har mycket god hållbarhet på mig och trots att jag duttat på den är sillaget, särskilt i början riktigt starkt.


Det vore väldigt kul att testa Orris Root tillsammans med andra parfymer med orrisrot som dominerande not. Vilken är din favoritdoft med orris? Och hur ska jag lära mig att komma underfund med Iris Silver Mist?Pic: John N Agnew

11 kommentarer:

Unknown sa...

God fortsättning!
Vilken läcker bild!!
Jag har inte heller så lätt för Iris Silver Mist, den är alldeles för melankolisk för min del.
Iris-favoriten var tills nyligen 28 La Pausa, men Bois d'Iris från Van Cleef&Arpels har seglat upp i topp nu, en riktigt läcker gourmand-iris. Dior Homme & Homme Intense är också fina, jag investerade nyss i en flaska av den senare för egen del.
Jag skulle vilja prova Guerlains Iris Ganache också.

Bipbap sa...

Nja, jeg har heller ikke fått helt taket på Iris Silver Mist, enda jeg er stor Lutens fan. I tillegg er er fan av iris dufter, både blomsten og roten.

Har nesten akkurat testet Iris fra Hilde Soliani. Er en veldig sjarmerende "baby" iris, som også har orris roten.
Ava Luxe - Midnight Violet har orris, men er vel kanskje ikke så dominerende. Jeg tok en liten dråpe på armen i dag, og har lyst til å grine siden jeg ikke kan få tak i den nå! Liker Iris Nobile også, selv om orris ikke dominerer mest.

Er litt usikker på hvor spesifiserte notene notene er når iris er oppført. Det kan vel være både blomst og rot kanskje?

Liker ellers både Hiris, TDC Bois d'Iris, Prada sine og Iris Poudre.

rebella sa...

Nina: Tack detsamma. Bois d'Iris är jag nyfiken på, men har ännu inte provat. Men å andra sidan, vad är jag inte nyfiken på?

rebella sa...

Bipbap: Är inte heller säker på skillnaden mellan iris och orris om det finns någon? Men, inbillar mig att iris doftar mer rent iris, medan orris är mer komplex...? Irisdoft kanske är någon kemisk aldehyd??? :0

KIRMIN SUTEJO sa...

ayam bangkok cacingan

FANNY LIM sa...


Keluaran SINGAPURA 49 UNTUK HARI INI

Unknown sa...

sabung ayam

Unknown sa...

aduan ayam di kota makasar paling keren

Bolavita sa...

adu bangkok

FANNY LIM sa...

ayam bangkok rambon

Unknown sa...

Sabong Ayam