fredag 23 april 2010

Borsari 1870 - Giglio och Orchidea


Som jag nyss skrev blev jag positivt överraskad av Borsari 1870s Giglio (betyder lilja). Giglio kanske inte är världens mest komplexa och spännande doft, men jag har iallafall aldrig stött på en parfym med en så trevlig doft av genuin olivtvål. Giglio doftar rent och tvåligt, men också med inslag av krämig oljighet, aning av jord och svag, gräsig olivdoft. Mycket, mycket mysig. Under doften av olivtvål anar jag inslag av mild och söt honung och mycket diskreta blommor. Giglio doftar mycket naturligt, äkta och gammaldags. Den har inte mycket till styrka eller sillage och kan säkert tas för doften av en mumsig oliv-bodylotion eller liknande.


Först tyckte jag att den var väldigt kortlivad, men på morgonen kunde jag upptäcka små tysta viskningar av skira blommor som fortfarande vilade på min hud. Jag är väldigt glad över att jag har en pytteflaska (3,5ml) av Giglio. Då och då kan jag ha sug efter sån där kompakt, dryg olivtvål, men nu vet jag att jag kan nöja mig med ett par droppar av Giglio istället.


Efter den glada överraskningen med Giglio vågade jag mig även på att prova Orchidea. Toppnoten var dock allt annat än angenäm, den doftade både fränt och aningen gammalt/avslaget. OM det skulle vara så att mina små flaskor har några år på nacken jkan det möjligen bero på citrusnoter som förändrats och blivit dåliga. Nåja, tänkte jag... jag kan ju inte gilla alla. Jag var precis på väg att gå och skrubba av mig Orchidea när jag kände en vag, men utan tvekan behaglig doft. Ojojoj! Orchidea förvandlades från skrubber till mörk, syrlig, söt, seg och fantastiskt härlig doft av färsk tobak och torkade äpplen. Så himla trevlig! Hur något som heter Orchidea kan dofta färsk äppeltobak förstår jag inte riktigt, men så är det med Orchidea. Och det är en riktigt fin äppeltobak. Mörk, mustig, gyllene och söt. Precis som med Giglio avtar dock effekten ganska fort, två timmar senare är det bara vaga spår av milda blommor kvar, i Orchideas fall en aning dammigare blommor än de man hittar hos Giglio.


Jag har ännu inte provat de andra fyra. Jag är helt säker på att de inte kan vara lika bra som Giglio och Orchidea, men jag vet ju inte säkert förrän jag testat!? Jag vet att jag kommer att använda Giglio och Orchidea då och då, kanske inga klockrena favoriter, men behagliga, romantiska och framför allt gammaldags parfymskatter som av en slump hamnat i min ägo.


Pic: Nature cosmetics, äkta olivtvål från Aleppo

2 kommentarer:

Helge Pettersen sa...

Så gøy å oppdage slike glemte dufter!

Jeg hadde ikke kjøpt noe slikt på eBay uten å vite hva det kunne være, men med et fint skrin til blir det jo lettere å gjøre slike kupp.

rebella sa...

Helge: Hade det kostat mer hade jag nog inte köpt det. Men, jag är nöjd med mitt lilla fynd. :)