tisdag 27 april 2010

Sévigné - Parfum de Sévigné No.1


Ros, jasmin, iris och tuberos är något av divorna i de blomdoftande parfymernas värld. Viol, lavendel, nejlika och ylang-ylang har också ofta ledande roller. Men, sen finns det massor av blommor som mer sällan få ha huvudrollen i en doft. Fresia är en av de blommorna.


Jag har säkert stött på många dofter där fresia finns med som en av noterna, men jag visste inte att det var en not jag tyckte om. Inte förrän jag provade CnR Creates astrologiska doft Virgo (jungfrun). I Virgo har fresia den centrala platsen och jag upptäckte att doften av fresia (fresia är för övrigt ingen blomma jag är särskilt bekant med som naturlig blomma) var mycket trevlig, behaglig och lugnande på ett ganska överraskande vis.


Nu har det tyska företaget Sévigné (en tysk juvelerare) släppt tre dofter. De heter Parfum de Sévigné No.1, No. 2 och No. 3. Jag kan tycka att namnen är en aning fantasilösa då jag ju brukar föredra långa och poetiska namn hos dofter. Jag har också lite svårt för namn med siffror i, då jag lätt blandar ihop siffror och har svårt för att komma ihåg vilken som var vilken. Å andra sidan får man med ett litet Madonna-hänge i rent silver när man köper någon av dofterna. Det är en rolig idé tycker jag.


Jag har nu testat de tre dofterna. No.2 gör inget starkt intryck på mig, öppningen är varm, trevlig och fylld av bubblande citrusfrukter, men i övrigt fångar den inte mitt intresse. No.3 är däremot mer intressant, med noter av citrus, peppar, kardemumma, coriander, vetiver och ambra. Det är som doften av en härlig kardemummakaka, blandad med nypressad citrusjuice och lite örtkryddor i bakgrunden. Men, den jag uppskattar mest är trots allt No.1.


No.1 har toppnot av fresia och följs av ros, magnolia och fikon. Basnoten består av rökelse, sandelträ och musk. Trots not av ros upplever jag den inte alls som en rosig doft, egentligen inte heller en fresiadoft. Av någon anledning får No.1 mig att tänka på skira, ömtåliga och nästan transparenta små blåklockor. Jag vet att vår vanliga blåklocka (liten blåklocka) inte har mycket till doft, men trots det är det den känslan jag får av No.1.


No.1 är en lugnande, ödmjuk doft som på något vis fångar känslan av blå sommarhimmel, vita moln och en lätt bris. En upptrampad stig mellan fälten, strävt gräs och utströdda här och var små bestånd av blåklockor som inte gör mycket väsen av sig. I bakgrunden susar skogen och en liten gångbro leder över en porlande bäck med friskt vatten.


Det är något i fresians doft som gör mig oerhört behaglig, avslappnad och mild till sinnet. Fresia doftar inte heller "rent" blommigt, något i fresians doft påminner mig om blyertspenna och det är också ganska trevligt. Inte så tydligt som i vissa cedernoter, men ändå en svag doft av blyerts.


Parfum de Sévigné No.1 är en trivsam, behaglig och lite annorlunda doft som passar bra under sen vår och tidig sommar. Säkert kan den också vara trivsam en kall dag i november då man vill påminnas om sommaren. Basnoten är mycket mild med inslag av aromatiskt trä och en aning rökelse. Hållbarheten är medel och likaså sillaget.


Vad tycker du om fresia som not i parfym? Är jag ensam om att tycka att fresia är härligt lugnande på något mystiskt vis? Har du någon annan blomnot som du skulle vilja se mer av inom parfym?


PS. Missa inte inlägget om träff i Stockholm här nedanför.

Pic: Banum

5 kommentarer:

Julia sa...

Vanligtvis tycker jag inte om fresia i parfymer eftersom den ofta ger ett intryck av våt blomkyl. Det där metalliskt våta står jag bara inte ut med i dofter. Din idé med dofträff är verkligen kul och jag önskar att jag kunde komma. Tyvärr bor jag för långt bort från Stockholm och har svårt att komma hemifrån med liten bebis.

Julia sa...

Glömde ju skriva att jag gärna ser mer av narcisse absolut i blomdofter. Narcisse har en härligt rökig dov ton som lämpar sig bra att "smutsa ner" i övrigt ljuva blomdofter som t.ex. den tvåliga apelsinblomman.

em sa...

Det här har inget med ämnet att göra (eller jo, jag kan inte uttala Sévigné...) men delar med mig ändå. En hjälp för alla som liksom mig inte ens orkar försöka uttala franska parfymnamn. Nu ska jag anstränga mig, franska är ju så vackert :)

http://belabela.posterous.com/

rebella sa...

Julia: På mig blir den där metalliska noten mer nåt som påminner om blyerts. Och jag tycker den är rätt okej. :) Just i den här doften är den mest tydlig i öppningen och i slutet, hjärtnoten är ganska varm och torr.

Det är synd att vårt land är så avlångt.

Jag vet knappt om jag ens testat något med narcisse absolut i, men det låter spännande.

rebella sa...

em: Det kan vara bra att ha, tack. Jag har förmodligen ett bedrövligt franska uttal och kan bara tänka mig vilken fasa jag skulle väcka om jag skulle shoppa parfymer i Paris. :P