måndag 19 april 2010

Givenchy - Ange ou Démon


Har haft en trevlig vecka med mina föräldrar. Min syster och hennes man och barnen med tillhörande partners firade min pappas 75-årsdag med besked i lördags. Men, nu är det bara det att mina föräldrar har fått vissa problem med att ta sig hem på grund av det isländska vulkanutbrottet. De skulle ha flugit hem med SAS idag, men SAS flygningar är fortfarande inställda så de har istället fått boka en tågresa. Nu har de åkt in till stan en stund och jag passar på att skriva lite medan de är borta, jag får onekligen skrivklåda efter en vecka utan blogg.


Givenchys Ange ou Demon är en riktigt intressant doft tycker jag. Intressant därför att den faktiskt (på mig) lyckas leva upp till sitt namn. Men, inte riktigt under samma användning. När jag testade Ange ou Demon första gången blev jag nästan förälskad och trodde att jag strax skulle köpa en flaska, men sen testade jag den en gång till och då doftade den inte alls så gott som jag tyckte gången innan. Något senare fick jag ett litet prov av den och tyckte plötsligt om den igen, förutom när det blev dags att använda upp de allra sista dropparna.


8 gånger av 10 doftar Ange ou Demon riktigt, riktigt gott och samtidigt rätt unikt på mig. Öppningen är härligt varm, fyllig och ändå fräsch med noter av mandarin och saffran. När hjärtnoterna dyker upp med sötma av ylang ylang, lite "klistriga" noter av orkidé (nåt i Ange ou Demon doftar vagt av Björnklister på mig), och tämligen mild lilja så får jag en känsla av både pärlor, läppstift och puder. Noter av ekmossa börjar också kännas, det bidrar till både ett djup i doften, men samtidigt en dammig känsla. Under det här stadiet av Ange ou Demon tycker jag att den på samma gång doftar ytterst feminint, men ändå med inslag av androgynitet. Jag tror att det finns män som skulle bära Ange ou Demon riktigt, riktigt snyggt och spännande.


När Ange ou Demon doftar på det här sättet, glömmer jag nästan bort att jag ibland inte gillar den, för det här är en mycket trevlig doft, utan att någonsin bli slätstruken. Doftens hjärta är ganska söt, men samtidigt med en uttalad krispighet, faktiskt en komplexitet jag inte hittar så ofta hos "mainstream-dofter". Den är på ett sätt ganska linjär, men när jag doftar närmare upptäcker jag lager på lager av olika dofter, överst flyter en ganska mild, både krispig och pudrig blomnot, därefter anar jag inslag av läppstift, vanilj och sötma och allra längst ned under ytan virvlar dammig ekmossa och parfymerad doft av rosenträ. Ange ou Demon har en god hållbarhet och basnoten är pudrig vanilj med inslag av rosenträ och lite varm tonkaböna.


Men... ibland när jag använder Ange ou Demon tar doften av ekmossa TOTALT överhanden, jag kan känna direkt att det här kommer att bli en sån gång när den inte alls kommer att passa mig. Vet inte om det är hormon-eller möjligen väderbetingat? Iallafall de "dåliga" gångerna doftar Ange ou Demon massiv, tung, extremt dammig ekmossa i kombination med något som inte doftar klistrigt på ett gott sätt, snarare klistrigt blandat med en not av smält plast. Ja, som ni nog kan gissa brukar jag skrubba av mig den ganska fort när jag inser att det blir en sån gång.


Är det någon av läsarna av bloggen som har någon teori om vad det kan bero på? Har ni någon doft som ena gången kan vara nästan en favoritparfym för att andra gången dofta rent ut sagt illa?
Pic: Deography

6 kommentarer:

Julia sa...

Jag tror inte att jag testat Ange Ou Demon men nu blir jag ju nyfiken. Guerlains Rose Barbare är en opålitlig doft för mig. De flesta gånger doftar den härligt rosigt med chypreinslag, sådär quirky och mossig som jag gillar. Andra gånger doftar den sur disktrasa. Jag tror helt enkelt att det har med hormoner att göra, att menscykeln påverkar sättet jag uppfattar doften samt hur min hud doftar au naturel.

Helle sa...

O, kul att du är tillbaka! Det har inte hänt mig att en doft eller hur jag upplever den ändrar sig så radikalt från gång till gång. Skulle nog också tippa att det har med hormoner att göra.

Anonym sa...

Har själv Ange Ou Demon, och har kommit på att jag inte får överdosera denna. På mig doftar den härligt och riktigt kvinnligt varmt(har personligen svårt att tänka mig denna på en man..), men tar jag lite för mycket, eller sprayar för nära huden finns där en liten, liten "äckelton" som jag kallar det, och då står jag inte ut fast den bara anas..Så hellre för lite än för mycket, och spraya en bit ifrån gäller för mig.

MVH/Yva

rebella sa...

Julia: Ange ou Demon är ju ganska lätt att hitta och provsniffa. Säkert är det hormonerna som ställer till det, men det är märkligt när en doft blir så mycket annorlunda...

rebella sa...

Helle: Tack, vi har haft det trevligt här, men jag har längtat efter att skriva. :)

rebella sa...

Ylva: För tillfället har jag bara en miniflaska av Ange ou Demon, så jag duttar på. Men, jag tror att jag har upplevt den som mer "illaluktande" när jag använt den från sprayflaska faktiskt.