onsdag 21 april 2010

Simone Cosac - Trama (och en utlottning)
Mycket har sagts om rosor. Trots att rosor egentligen inte är mina favoritblommor blir jag ändå starkt berörd av bilder på vackra rosor eller äkta, blommande rosor i en rabatt. Rosor finns i mängder av färger, former och storlekar. Somliga rosor doftar nästan bedövande starkt, andra har en mer diskret doft och åter andra doftar knappt märkbart. Bilderna här ovan kan inte göra alla versioner av ros rättvisa, men visst är de vackra och sinsemellan väldigt olika? Kanske är ros den mest kvinnliga av blommor? Och precis som rosor finns ju även vi i alla varianter, och alla är vi också vackra, var och en på sitt sätt.


När jag testar en parfym med doft av ros får jag ofta en bestämd uppfattning om att doften speglar färgen på rosen. Några rosdoftande parfymer doftar som av röd ros, medan andra är mer svagt rosa, åter andra kan dofta som gyllengula rosor och någon har en doft så dramatisk att jag tror att den kommer från en nästan sammetssvart ros. Många parfymer med doft av ros faller mig inte alls i smaken, men jag har några favoriter: L'Artisans Safran Troublant, Parfumerie Generales Brulure de Rose, Keiko Mecheris Loukhoum och Etat Libre D'Oranges Rossy de Palma.


Men, nu har jag fått en ny favorit bland rosorna. Simone Cosacs Trama. Trama, är Simone Cosacs andra doft, hennes första Perle di Bianca har jag skrivit om för ett tag sedan: http://rebelladensnella.blogspot.com/search/label/Perle%20di%20Bianca


Trama och Perle di Bianca har vissa likheter, de är båda dofter av hög och lyxig kvalite, båda dofterna låter blommor spela huvudrollen och båda dofterna är också ytterligt feminina. Precis som med Perle di Bianca finns det något långsamt och stilla i Trama. Trama känns som en mycket värdig fortsättning.


Trots de många likheterna finns det också många olikheter. Medan Perle di Bianca är en fyllig, riklig och krämig vit floral är Trama en helt annan typ av floral. Toppnoten är alldeles oemotståndligt delikat. Det är ett milt inslag av daggiga rosenknoppar, men mest av allt doften av det friska, mörkgröna bladverket och rosens taggar. Tramas öppning doftar precis som när man öppnar, en fortfarande kylig, rosbukett från blomsteraffären, rosorna är bara till hälften utslagna ännu och ger inte ifrån sig mycket doft, men bladverket och taggarna har en väldigt speciell grön, nästan lite citrusaktig och frisk doft. Tramas rosenknoppar är blekt pastellrosiga med nästan krämvita inslag. Rosenknoppar för en liten lockig prinsessflicka...


Trots att jag har ett litet duttprov av Trama varar den härliga doften av grönska ganska länge på mig, bortåt en halvtimme, men under den tiden blir också doften av ros mer och mer tydlig. Och det här är en vacker och annorlunda tolkning av ros. En mild, men kryddig doft dyker upp, i min näsa på pricken likt den doft vissa rosor har helt naturligt, men i parfymen Trama får svarta och rosa pepparkorn efterlikna denna speciella doft. I min fantasi har nu rosen i Trama ändrat skepnad en aning, nu har den förvandlat till en ros mer varm och rosigt rosa. Det här är en ros på gränsen till full blom. Fräsch, lätt, transparent, men ändå med en komplex fyllighet och värme.


Även denna fas av Trama varar ganska länge, men nästan omärkligt börjar nya noter göra sig påminda, något jag till en början uppfattar som en vag svartvinbärsdoft, varm, fruktig, men mycket diskret. En stund senare inser jag att det snarare är doften av en perfekt solmogen persika jag känner och det är första gången jag inser att svarta vinbär och persika nog doftar ganska lika.


I takt med att den fruktiga, men milda doften av persika dyker upp förändras Trama igen. Nu blir den fyllig, rödgyllene ros i full blom. Aromatisk, sensuell, yppig och mycket kvinnlig. Noter av patchouli, ambra, benzoin och perubalsam bildar en gyllene, vibrerande fond för den fortfarande rika och fylliga rosdoften. I Trama anar jag inga inslag av geranium som annars är ganska vanlig i många rosdofter. Andra blommor som tuberos och jasmine får istället hjälpa till att förstärka och förtydliga rosdoften, och det görs på ett mycket skickligt och närmast sömlöst sätt.


Basnoten är mycket behaglig, lite flytande till sin karaktär trots ganska tunga noter. Patchoulin och cedern ger en behaglig träig och sensuell känsla till basnoten, men den är väldigt lätt och sublim snarare än accentuerad.


Trama rekommenderar jag till alla som tycker om kvinnliga, sensuella dofter, men framför allt rekommenderar jag den till er som älskar doften av ros. Oavsett om du föredrar äkta rosor eller ros i parfymform är jag säker på att Trama kommer att göra dig mer än nöjd. Trama är aningen mer tystlåten än Perle di Bianca, men icke desto mindre ett tystlåtet litet mästerverk.


Jag har två små (1,5 ml) prover av Trama som jag lottar ut. Lämna en kommentar så drar jag två vinnare måndag morgon den 26/4. Tävlingen gäller också på min engelskspråkiga blogg, men det är två prover allt som allt. Lycka till!Pic: Två översta rosorna från Flickr, den understa rosen är en målning av Anastasia

15 kommentarer:

Anja sa...

Jag vill vara med i utlottningen!

Siiri sa...

Jag vill också vara med i utlottningen, såklart!

Britt Åse sa...

Jeg vil også være med! Og så lurer jeg på hvor du har fått fatt i den :D

rebella sa...

Anja: Självklart får du vara med.

rebella sa...

Siiri: Och du är också välkommen.

rebella sa...

Britt Åse: Lycka till. Trama är nog tyvärr inte helt enkel att få tag på ännu. Den presenterades på parfymmässan i Milano i slutet av mars. Jag har fått proverna (ett som jag testat och två för utlottning) av Simone Cosac. Hoppas verkligen att hennes parfymer och andra produkter får spridning utanför Italien.

Julia sa...

Jag älskar rosdofter, alltifrån Amougages mäktigt rika till mainstreamdofter som Stella EDP (min bröllopsdoft). Din beskrivning av Trama låter ju oemotståndlig och jag vill gärna vara med i utlottningen.

Helle sa...

Jag vill såklart också vara med i utlottningen!

rebella sa...

Julia: Trama är jättefin, lite transparent och flytande, en riktig rosdoft för sommaren. :)

Och jag tar med dig i utlottningen förstås.

rebella sa...

Helle: Du är välkommen. :)

Anonym sa...

Åh, en ros är alltid en ros..Det finns så många vackra ordspråk och poem om rosor, här kommer några:

"Plocka livets rosor,
men med varsam hand.
Minns att även törnen
gömmes där ibland.."

"Sorgen har nattsvarta rosor."

"Jag vill ge dig en ros
för dina tankar
när jag kysser dig
och du blundar
och ännu en ros
denna skälvande blomma
för den saga som är vi
och en tredje
för dina fingrar
som har liv alldeles egna
och en fjärde
för ditt hjärta:
Den renaste poesi."
- Per Gessle

The world is a rose; smell it and pass it to your friends."
- Persiskt ordspråk

Det sista ordspråket tillägnas dig, Rebella, tyckte det passade bra till din utlottning - som jag förståss vill vara med i!

MVH
Ylva

Sabina B. sa...

Count me in! :)

Tänkte passa på å fråga dej om du vet var i Sthlm eller på nätet man kan få prov på Crabtree & Evelyn Wisteria
http://www.eleven.se/crabtree-evelyn-wisteria-edp-11005.html
har hittat den på 11 men de har inga prover.
Har du "sniffat" på den? sitter den kvar på huden? bra el dålig doft?
Jag e så nyfiken men känns dumt att slänga 350kr för något som jag inte ens kanske kommer att gilla.

Oerhört tacksam för din åsikt :)

hälsningar
Sabina "Pjs"

rebella sa...

Ylva: Tack för de fina rosdikterna. Och visst vill man gärna dela sina parfymer med andra på något vis? :)

Du är förstås med i dragningen.

rebella sa...

Sabina B: Självklart räknar jag in dig också. :)

Har ingen aning alls om var man kan få tag på prov på den doften. Och jag har inte heller testat den. Jag kan blanda samman med något annat märke, men jag har något svagt minne av att deras produkter säljs på vissa Åhlensvaruhus. Men, men jag kan ha fel. Möjligen kan The Perfumed Court ha prover?

Lycka till, både i utlottningen och med att hitta ett prov.

Habit Man sa...

Jag är på:)/Habit Man