måndag 5 april 2010

Lorenzo Villoresi - Yerbamate


Lorenzo Villoresi i Florence, Italien erbjuder inte bara parfymer, utan en mängd parfymerade produkter såsom pot-puri, rökelse och doftljus. Men, som vanligt är det parfymerna jag är mest nyfiken på. Lorenzo Villoresie har inte mindre än 16 olika dofter att välja på, allt från klassisk cologne och traditionella dofter till mer moderna fantasidofter.


Det är ingen tvekan om att Lorenzo Villoresis dofter innehåller fina ingredienser av hög kvalitet, skickligt blandade och inte minst, oerhört tilltalande presenterat. Flaskorna är väldigt tjusiga, enkla men ser ändå lyxiga och gedigna ut. För de flesta av Villoresis dofter gäller att spraya med lätt hand, det här är starka, potenta och närmast konkreta parfymer som varar länge. Mer om Lorenzo Villoresis dofter kan du läsa här: http://www.lorenzovilloresi.it/index.html


När jag provar igenom många parfymer kan jag uppskatta dem allihop ur en rent objektiv synvinkel om de är välgjorda, intressanta och fina. Men, i slutändan är det mycket osannolikt att jag skulle få tio, femton eller rentav fler nya favoriter. Det är oftast en, två eller tre dofter i en kollektion som lyckas gripa tag i mig mest. Av Lorenzo Villoresis dofter har Yerbamate blivit en av mina favoriter.


Yerbamate är en teliknande örtdryck som har sitt ursprung i Argentina. Traditionellt dricks den ur en kalebass och med ett skedliknande sugrör som förhindrar att man suger i sig bladen. Drycken är, liksom te och kaffe, milt stimulerande.


Yerbamate som parfym är både spännande, mysig och överraskande. De första noterna är bittert, syrligt och påtagligt gröna, det är som att ligga på rygg i högt gräs och se den enorma blå himmeln välva sig över en, med små, märkliga molnformationer här och där. Men, plötsligt ändrar jag perspektiv, jag är istället ovanför de vidsträckta grässlätterna, kanske en örn som svävar på vinden, vilar och ser mil efter mil av pampas breda ut sig nedanför. Gräs som sakta ändrar färg, från färskt grönt till gyllene och nästan glödande rött av solens nedåtgående strålar.


Pampas gräsvidder glöder, de bittra toppnoterna efterträds av varm grönska, glödande grönska, nästan rökig grönska, men kanske är det doften av en lägereld på avstånd? Några gauchos (argentinska cowboys) kanske håller på att tillreda lite yerbamate?


Ja, Yerbamate tar med mig på en härlig resa över oändliga gräsvidder. Jag kan ibland ha lite svårt att komma överens med gröna dofter, men Yerbamate hör inte till dem. Den är både spännande, annorlunda och skönt vilsam på samma gång. Den ger en liten känsla av "omvända världen" som om jag kunde ligga bekvämt på rygg i himlen och blicka ned på jorden under mig, utan ansträngning.


Yerbamate är ju inte helt igenom grön, hjärtnoterna är som sagt, snarare grönröda och liksom glödande, varma, men ändå med friska, gräsiga inslag och noter av rök och (antar jag) yerba mate-dryck. Basnoterna är inte sämre, nu har gräset mognat, torkats, värmts upp och blivit aromatiskt, milt doftande hö. Basnoten är riktigt fin, rofylld, gyllene och nästan pudrig. För första gången anas små inslag av sötma i doften, men absolut inte påträngande eller mycket, utan den diskreta sötman i doften av hö.


Yerbamate har gott sillage och styrka, det behövs inte många spray av denna kraftfulla doft för att den ska räcka i många timmar. Yerbamate är en doft som kan passa alla åldrar och oavsett om du är man eller kvinna. Jag tycker mycket om den nu, men tror att den kommer att passa mig ännu bättre framåt sensommaren och hösten då jag brukar älska alla typer av höiga dofter.


Det blir något mer från Villoresi framöver, missa inte det. Har du någon favorit från Lorenzo Villoresi? Har du inte provat något från detta fina märke så tycker jag att du ska göra det, de är absolut värda att upptäcka.

Pic: Judd Patterson

3 kommentarer:

Helle sa...

Jag har faktiskt provat den här, men ingen annan av deras dofter. Jag beställde den för att min syster ville testa parfym som doftar hö. Nu tyckte jag att den var alldeles för aromatiskt och citrusaktigt skarp för min smak, liksom kompakt och påträngande. Önskar att jag hade fått din fina upplevelse av ängar och slätter!

rebella sa...

Helle: Jag förstår precis hur du menar. Första gången jag testade yerbamate tog jag på mig ett spray bakom vardera örat, ett på halsen och ett på vaje handled och jisses, vad stark den är! På gränsen till huvudvärk, men nu tar jag ett spray på varje handled och då funkar det bättre. Alla dofterna från Villoresi verkar ha samma styrka, så lite räcker väldigt långt. Jag tog på mig den imorse och just nu är basnoten oerhört njutbar och fin. :)

em sa...

Jag har testat Teint de Neige och gillar den, även om jag inte är något jag behöver ha mer av. Väldigt pudrig och tvålig, vilket jag kan tycka om ibland.