torsdag 4 november 2010

Frederic Malle - Geranium Pour MonsieurJag tror nästan alla som tar på sig Frederic Malles doft Geranium Pour Monsieur utbrister "Tandkräm!" när de först sniffar på den. Och visst, man möts utan tvekan av en tydlig mintnot i öppningen. Men, när man väl konstaterat att det doftar tandkräm upptäcker man andra sidor hos denna doft. Iallafall gör jag det.

Doftens skapare är Dominique Ropion och jag tycker att han har lyckats med uppgiften att skapa något rent, fräsch och modernt mycket bra. Geranium Pour Monsieur blir på mig betydligt mer komplex och spännande än vad jag vanligtvis brukar hitta i den rena, fräscha typen av dofter. Ärligt talat tycker jag Geranium Pour Monsieur är nästan lika komplex och intressant som fina Dans Tes Bras.

Geranium Pour Monsieur får mig att tänka på en stilla, djup och hisnande vacker undervattensvärld. En värld i total tystnad men med synintryck så fascinerande och annorlunda att man lika gärna skulle kunna befinna sig i yttre rymden. Jag tänker mig att jag i denna värld på något underligt vis ändå skulle kunna känna dofter. Den kyliga mintnoten i Geranium Pour Monsieur vore då själva havet, för det här är en våt, intressant doft av mint. Geraniumnoten som dyker upp efter ett tag är aromatisk, med varma inslag och det här får bli doften av maneter, mjölkaktigt genomskinliga med skira slöjor och i alla olika former som blommor, moln och levande popcorn. Om maneter vore blommor skulle de kanske dofta som Geranium Pour Monsieur?

Det finns också inslag av trä och kryddor i doften, men de är diskreta och dyker upp lite då och då. På mig varar mintnoten länge, medan den verkar försvinna betydligt fortare till exempel på maken. Jag tror att Geranium Pour Monsieur utvecklas väldigt olika på olika människor, precis som Dans Tes Bras.

Geranium Pour Monsieur kan, trots namnet, även bäras av kvinnor. Den har gott sillage och god hållbarhet. Jag uppskattar den mycket för sin komplexa och annorlunda karaktär, men det är nog inte en doft jag kommer att använda mycket. Ärligt talat, är den inte riktigt min typ av doft. Däremot är det mycket möjligt att jag tar ett litet spray av den ibland när jag olfaktorisk vill besöka en spännande och förtrollande undervattensvärld... Precis som Dans Tes Bras är Geranium Pour Monsieur en doft som kräver mycket uppmärksamhet från mig. Den typen av dofter tycker jag är svåra att ha på sig bara till vardags.

Det är också roligt med en parfym där geranium får vara just geranium och inte en billigare ersättning för ros. Många som har svårt för geranium i sk. rosdofter kan säkert få en annan syn på geranium om de provar denna. Geranium Pour Monsieur är ett måste att testa för alla som söker efter annorlunda och skickligt gjorda dofter.Pic: backgroundbandit.com

8 kommentarer:

eddie sa...

Geranium pour monsieur är en helt otrolig doft enligt mig, ovanligt att en doft kan både ha en fräsch mintighet men ändå värme. Så synd bara att den försvinner snabbt på mig.

Habit Man sa...

Vad kul att du valt att skriva om GPM! Har varit nyfiken på den länge och gjorde ett försök att beställa prover men det funkade inte av någon outgrundlig anledning. Nu bara måste jag beställa prov;)

steff sa...

För mig är Geranium Pour Monsieur en vardagsdoft som jag åtminstone bär en till två gånger per månad på jobbet. Tonerna är klara och så tycker jag inte den har en allt för kraftig sillage vilket gör att den inte känns störig för de andra på kontoret.

Anonym sa...

Angående frågan i förra inlägget, så har jag själv frågat några gånger efter vilken doft personen bär, två okända damer och (minst) två kollegor. Alla blev väldigt glada :) Jag är ganska nyfiken av mig, så om jag känner en härlig doft eller ser nåt tjusigt så frågar jag!

Och när jag fått frågan om vilken doft jag bär har jag givetvis blivit stolt, glad och smickrad...

/Therese

rebella sa...

eddie: Den är väldigt speciell, tråkigt att den inte håller på dig. På mig har den god hållbarhet, men det har de flesta i Malles linje...

rebella sa...

Habit Man: Hoppas du kommer att gilla den, jag tror faktiskt den kan bli riktigt spännande på dig. :)

rebella sa...

steff: Vad kul att det är en "vardagsdoft" för dig, för mig blir den mer av en doft för speciella tillfällen och humör. Och den kan nog funka bra på jobb, tror inte den upplevs som störande.

rebella sa...

Therese: Kanske vi som är inne på det här med parfymer ska vara lite modigare också och fråga oftare. tyvärr känner jag väldigt sällan av att andra doftar parfym och när jag känner det så är det så himla ofta någon av dagens mest populära dofter och inte något jag blir särskilt nyfiken på.