fredag 11 december 2009

Grossmith - Shem El Nessim


Äntligen! Ja, äntligen får jag skriva om min stora favorit bland dofterna från Grossmith, nämligen Shem-El-Nessim.


Nobelfestligheterna är slut för denna gången, tydligen stal norrmännen showen i år, med Barack Obama som fredspristagare. Det enda jag brytt mig om att kolla var dock kläderna och där måste jag säga att de norska kungligheterna ligger i lä, deras nobelkläder är ingenting i jämförelse med de svenska kungligheternas nobelklädsel.


På bilden här ovan är Kronprinsessan väldigt fin och till de kläderna skulle parfymen Shem-El-Nessim från Grossmith passa ypperligt väl. Överhuvudtaget har jag på känn att Shem-El-Nessim skulle passa kronprinsessan. Men, men annars kan jag förvalta den så länge.


Shem-El-Nessim är precis min typ av doft. Och jag vill ha mer av den! Iallafall så öppnas den med ett moln av aningen besk citrus och stark blomdoft, ja den är till en början som en liten explosion. Ganska snart lägger den sig dock bekvämt till rätta på huden, om Hasu-No-Hana och Phul-Nana strålar och sprakar, så smälter snarare Shem-El-Nessim ihop med huden på ett underbart sätt.


Den är den mest diskreta av de tre, men ändå den som i längden ger det starkaste intrycket. Missuppfatta mig inte, ingen av Grossmiths dofter är speciellt diskreta, inte heller Shem-El-Nessim, i de flesta andra sammanhang är den en STOR blomdoft, men i jämförelse med sina "systrar" är den den mildaste.


Skapad 1906, ungefär 7-8 år innan min mormor och farmor föddes så kan jag definitivt se att det här är en parfym de båda skulle ha uppskattat och ändå känns den inte ett dugg daterad. Det finns ett ungdomligt, ganska glatt anslag i Shem-El-Nessim som jag tycker mycket om. Den är liksom lite bekymmerslös.


Ganska snart blir Shem-El-Nessim uttalat pudrig, lenaste, vitaste puder med stor, mättat alldeles underbar doft av iris, men med diskreta inslag av andra blommor, jag känner en liten hint av delikat ros och en gnutta jasmin. Skyr du puderdoft i parfymer så är Shem-El-Nessim inget för dig, men tycker du om pudriga dofter är Shem-El-Nesim ett måste! Shem-El-Nessim hamnar ganska raskt i toppskiktet av mina puderdoftande favoriter. Iris Poudre är lite varmare och mjukare, Kenzo Amour Le Parfum lite skarpare och tyngre, Lounges Profanes lite mer modern och vågad, men Shem-El-Nessim kan vara den mest eleganta och lyxiga av alla.


Precis som de andra två dofterna från Grossmith är Shem-El-Nessim oerhört hållbar och med grandiost sillage. Basnoten är krämig, varm, pudrig perfektion, med ett vagt inslag av heliotrop som ger en liten, liten känsla av körsbär. Delikat och raffinerat. Jag antar att det också kan vara heliotropen som ger en vag doft av make-up till basnoten, Shem-El-Nessim doftar angenämt av läppstift och puder av fin kvalitet.


Som ni förstår är jag helt såld på Shem-El-Nessim och om inte annat så vet jag vilken parfym jag ska bära när något av mina barn gifter sig! Det här blir mitt förstaval som bröllopsparfym hädanefter. Ååååh, gissa om jag längtar efter att något av barnen ska gifta sig snart! Hör ni det! Ja, just det! Du vet vem av er jag menar, vad väntar ni på hallå???
Pic: Kronprinsessan Victoria

4 kommentarer:

Anna sa...

Tack för fina och inlevelsefulla inlägg om nobelfest och parfymer! Jag gillar också att gissa vad kända människor och olika rollfigurer bär för parfym vid olika tillfällen/i filmer.
När jag såg att Meg Ryan i en film hade en flaska The Vert från Bvlgari på byrån var jag t.ex. tvungen att ha den!

Själv har jag drabbats av polyper och allt är grått och trist för tillfället - jag känner inga dofter och har ingen glädje av min parfymsamling :((

Unknown sa...

Tack för recensionerna av Grossmith-dofterna! Jag tycker väldigt mycket om när du liksom "matar" dig igenom hela serier av ett märke, som tex Hilde Soliani. Det är mycket lättare att bilda sig en uppfattning om de olika parfymhusen då.
Ska en tripp till London i mellandagarna, måste smita inom både Roja Dove och Les Senteurs och sniffa på Grossmitharna då.

rebella sa...

Anna: Samma här, jag tycker alltid det är roligt med parfymhänvisningar. Kanske om någon karaktär i en bok använder en viss parfym. :)

Hoppas du blir piggare snart och kan njuta av parfym igen. :)

rebella sa...

Nina: Jo, det känns rätt bra att göra så, när det går. Särskilt med "nya" parfymlinjer blir det ju lite enklare då det kanske inte är 20-30 olika dofter som måste gås igenom.

Grossmiths dofter är riktigt lyxiga och fina, även om just Shem-El-Nessim är den jag fallit pladask för. Jag gillade den första gången jag testade den, men sen har den bara blivit bättre!