söndag 12 april 2009

Och hur doftar en goth?


Jag pratade med min yngsta dotter och frågade henne vad motsatsen till en pinuppa kunde vara. Hon funderade ett tag och kom sedan fram till att det måste vara en goth-tjej. Ja, visst ligger det nåt i det? Med goth så menar jag den klassiska goth-stilen, oftast med långt, rakt och svart hår, långa kjolar, långärmade och gärna höghalsade blusar, vitsminkning (förstås) och mycket få inslag av andra färger än svart. Från den klassiska goth-stilen har det utkristalliserats mängder med andra goth-stilar, gothic och diverse varianter på gothic lolita, stilar som vad jag förstått har sitt ursprung i Japan. Gothic och lolita-stilarna har kortare kjolar, mer volanger, krusiduller och definitivt mer inslag av andra färger än svart. Lite gladare, lite öppnare, lite sexigare.
Men, nej det var den klassiska goth-stilen. Och här pratar vi igenknäppt, oåtkomligt och svårmodigt. Kort sagt, så långt ifrån pinuppans soliga leenden som det går att komma. Ja, eftersom jag är oerhört ambivalent lagd så klappar ju mitt hjärta även för goth-stilen, och alla söta lolita-flickor får mig att le och tänka på min fina mellandotter. Lolita-flickor kan mycket väl låna pinuppornas parfymer, särskilt de som har en rosa doft. Det kan dock inte gotharna göra, nej här krävs det helt andra parfymer.
Mörka, lite svårtillgängliga och med en mystisk aura.
Först av allt så tänker jag förstås på Black Phoenix Alchemy Lab http://www.blackphoenixalchemylab.com/welcome.html en guldgruva för alla med alternativ stil, inte bara gothare. Både Winter of our Discontent och Schwarze Mond som jag testat skulle fungera mer än utomordentligt på en goth. Bortsett från dem kan man säkert hitta hundratals andra alternativ som gör den gothiska looken komplett.
En annan som vore värd att testa är Nasomattos China White, jag vet att jag dissade den och nej, tyvärr funkar den inte med mina hudkemi, men annars, vilken goth-brud med självaktning skulle inte vilja dofta giftiga blommor?
Vissa typer av patchouli kan funka ypperligt. Le Labos Patchouli 24, Memoire Liquides Terre Noir Patchouli (den är så mörk att den doftar som något trögflytande!), testa även Histoire de Parfums Noir Patchouli.
Serge Lutens är en guldgruva för gothare med gott om pengar; Serge Noire, Borneo 1835, Musc Koublai Khan, Ambre Sultan och till och med Iris Silver Mist.
Comme des Garcons har flera som kan funka bra, i stort sett hela incense-serien, kanske särskilt Avignon och Zagorsk, men även Tar från synthetic-serien kan bli rätt intressant, svårtillgänglig är den då så det räcker.
Tauers spännande Lonestar Memories är värd att testa.

Inga kommentarer: