fredag 10 april 2009

Parfymer till en pinuppa.


Jag tycker om de klassiska pinup-bilderna. Bland pinup-flickorna är väl Bettie Page (som nyligen dog) den mest kända, eller kanske rentav Marilyn Monroe, men hon kom ju att bli så mycket mer än pinuppa. Bettie Page vågade sig ju också på mer vågade bilder med bondage-och smiskinslag, vilket faktiskt ledde till åtal.

Men, i mitt tycke ska en klassisk pinup-bild inte vara speciellt vågad. Den ska ha en stämning av den söta, rara och sunda grannflickan, bara med aningen mindre kläder. Dåtidens pinup-flickor är långt ifrån dagens porrstjärnor, snarare har de mer gemensamt med dagens söta popidoler, både utseendemässigt och klädmässigt. En och annan popstjärna råkar ibland visa skymten av ett bröst och det hände väl även den oskyldigaste pinuppan ibland.

Det är ju egentligen inte så konstigt att dagens kändisparfymer så ofta är söta, blommig och fruktiga till sin karaktär. Nu råkar jag ju tycka att de flesta av dem är på gränsen till bedövande söta, men bortsett från det så finns det något ungdomligt, sött och flickaktig över de flesta kändisdofterna.

Precis den typen av parfym som borde passa en pinuppa.

Men, det finns väl alternativ som inte är lika sirapskladdigt söta? Absolut! Om du vill känna dig som en glad, solig och innerst inne oskyldig pinuppa för en dag finns det mängder av trevligare parfymer att testa än Britney Spears, Jennifer Lopez och Christina Aguileras tandvärksframkallande blandningar.

Jag har haft nöjet att prova en massa trevliga parfymoljor från Opus Oils http://www.opusoils.com/ tack vare artikeln jag skrev till Fragrantica. Här finns mycket att hämta om man letar efter dofter med en tydlig retrokänsla, sex appeal och dessutom en rejäl dos bubblande glädje. Ja, de flesta parfymoljorna från Opus Oils blir jag glad av, de får mig att le och de är mjuka, sköna och sensuella. Jitterbug Parfume inte minst, den är inspirerad av boken med samma namn av Tom Robbins, som jag tyvärr inte läst, men absolut ska försöka få tag på. Jitterbug ger en ungdomlig känsla, men absolut inte barnslig eller flickaktig, den är ren, vit och en doft för någon som inte har något emot att stå i centrum.

Tramp är en annan favorit från Opus Oils, men det här är en blygare doft. Den är söt, krämig och varm. Patchouli, trä och tobak kan lätt få en tro att det är ett kraftpaket, men den är snarare behaglig och lättburen. Ja, den är helt enkelt lite blyg och undanglidande till sin karaktär, Tramp har inte alls nåt emot att stå i skuggan av Jitterbug.

Moxie Beauty har också en massa fina alternativ till den moderna pinuppan. http://www.moxiebeauty.co.uk/ Det har tillkommit en del nya dofter i burlesque-serien som verkar så himla fina. Dessutom erbjuder Moxie numera ett litet sample pack för modesta 15 pund. Trevliga, söta, glada dofter. Jag behöver bara tänka på parfymoljan Puppie Love för att bli på gott humör.

Om vi lämnar parfymoljorna och istället koncentrerar oss på vanliga parfymer? Vad finns det då att välja på om man vill känna sig som pinuppa för en dag?

Den allra första jag kommer att tänka på är Frederic Malles Lipstick Rose. Humörhöjare utan dess like, sexig, glad och orginell. Röda läppar och röda skor är ett måste till denna underbara parfym.

B Never Too Busy To Be Beautiful https://www.bnevertoobusytobebeautiful.com/ har fått fantastiskt fin kritik (av Luca Turin) för sin parfym Breath of God, och den är värd det, men det finns också andra godingar bland deras parfymer. Här tänker jag framför allt på Keep it Fluffy. Den är... fluffig, mjuk, gosig som en rosa angorajumper. Oerhört behaglig parfym, men under den fluffiga ytan döljer sig varm, härlig och aningen smutsig mysk. Fantastisk, bedårande och alldeles underbar. Pyjamasparty, kanintofflor och det glansigaste läppglanset du har i din ägo kompletterar den här parfymen bra. Känner du inte för pyjamas funkar det också med en rosa satinjacka och håret uppsatt i en hög hästsvans.

Dianne Brill EdP är också en glad, entusiastisk och kramgo doft. Det här är parfymeri med glimten i ögat och mängder med värme och glädje. Dianne Brills parfym påminner mycket om Kenzo Junge L'Elephant, men det här är den blonda varianten. Lite lättare, enklare, gladare och tillgängligare. Dra på dig en stor flannelskjorta eller tjocktröja, (låna av maken, pojkvännen eller pappa kanske?) tjocksockor, brygg en kopp gott te och slutligen några droppar Dianne Brill. Perfekt.

Vive Marias Almost Innocent, är nästan oskyldig. Ja, verkligen, det här är en vit, lätt, trivsam parfym som skulle kunna vara tråkig om det inte vore för det där nästan... Under de behagliga vita blommorna, finns det en krämig, varm och fin mysk som gör doften intressant och sexig. Almost Innocent är som gjord för vita kläder, varför inte en klänning med Marilyn Monroe-snitt? Feminin, pudrig och nästan... oskyldig.

Dofterna här ovan är alla ganska söta, men inte så där söta som många kändisparfymer. De är feiminina, aningen flickaktiga och absolut flirtiga. En sak har de gemensamt, de tar inte sig själva på så stort allvar, och ibland behöver man ju såna parfymer också, ellerhur?

Har du några trevliga förslag på varmhjärtade, söta och pinuppiga dofter?

Inga kommentarer: