fredag 15 maj 2009

José Eisenberg - Rouge & Noir


Jag hade typ, inga förväntingar på övriga dofter från José Eisenberg, för jag hade i princip inte hört talas om dem alls innan. J'ose kunde ju visa sig vara en ren lyckträff, som inte någon av de andra kunde leva upp till. Det är ju inte helt ovanligt, man provar sig igenom tio olika dofter från samma parfymhus/parfymproducent och gillar bara en.
Iallafall, det blev kväll och jag är tydligen en sån som inte lär mig av mina misstag. Rouge & Noir i Eau de Toilette versionen sägs vara för de som föredrar en lätt, men oförglömlig doft. Jag måste ha stirrat mig blind på det där lätt och glömt den oförglömliga biten.
Sprayar på mig lite och möts av en söt, lite spritsig floral-fruity! Hmm, jaja tänkte jag det var väl inget märkvärdigt med den här iallafall. Eller? Fem minuter senare ändrar jag åsikt totalt. Återigen har jag råkat gå till sängs med en parfym som håller mig klarvaken i timmar! Den luktar ju så gott och intressant och annorlunda och... ja, oförglömligt!
Rouge & Noir är en brådmogen doft. På ett ganska störande, men väldigt annorlunda sätt. Jag tänker på en ung flick-kvinna som står med ena benet i barndomen och det andra i vuxenvärlden, hon kanske bara är 14-15 år, men känner sig betydligt mer vuxen, mogen och sofistikerad än sina jämnåriga vänner. Och som dessutom är det, hon är inte tjejen som tar på sig slitna jeans och smygröker och dricker öl med de lite äldre killarna bakom skolan på helgkvällarna. Nej, hon är tjejen som provar sin mammas sexigaste kläder, mest högklackade skor, rödaste läppstift och dyraste parfym när föräldrarna inte är hemma. Hon är tjejen som kommer att flytta till närmaste storstad för att studera -och umgås med sina lärare- så fort hon bara får chansen. Hon är tjejen som tjuvröker ensam, med cigaretten i ett munstycke bara för att det ser så elegant ut. Hon är tjejen som älskar vaniljglass med varm chokladsås och körsbär, när ingen ser häller hon mörk, len och stark rom över sin efterrätt. En sån där tjej som det antingen går riktigt, riktigt bra för i livet eller riktigt illa.
Nej, Rouge & Noir är ingen flickparfym. Men, den är ändå ungdomlig, men på ett sätt som kvinnor i alla åldrar kan bära upp. Det är så långt från gängse floral fruity man kan komma. Namnet är märkligt passande, det här är en rödsvart doft, men också med inslag av krämig, len och vit vanilj.
Den delar en medicinsk not med J'ose, men i Rouge & Noir övergår den senare till en not av mörk rom. Trots att ingen vanilj finns bland noterna är den krämigt vaniljig, som en riktigt fin gräddglass gjord på äkta vanilj. Rouge & Noir är aningen svår att placera in i en doftfamilj, till en början är den fruktig med inslag av blommor (och medicin), senare blir fruktigheten mer i bakgrunden och blir syltigare, blommorna finns med hela tiden men ganska nedtonade och ändå vibrerande på något vis, det dyker upp gourmandnoter och tuberosen bidrar till en anad tuggummi-not, men aldrig störande. Nästan bäst av alls är den mjölkiga basnoten som dyker upp efter kanske 1-2 timmar. Den är oerhört fin, varm, krämig och tät. Rouge & Noir är en ganska märklig doft, den drar åt lite olika håll och det gäller att hänga med i svängarna. Självklart är den inget för en person som föredrar en mer linjär, stillsam och förutsägbar utveckling. Men, för mig kan det vara sånt som gör en parfym spännande.
Och Rouge & Noir är just spännande. En ganska söt och glad doft, men ändå med något förbjudet över sig. Till en början ganska hög, klar, söt och ja, liksom röd för att sedan mogna, förändras till något oerhört krämigt, mjölkigt och spritigt på samma gång, hur något som doftar mjölkigt kan upplevas som mörkt övergår mitt förstånd, men det finns en slags mjuk sammetssvärta i Rouge & Noir som är väldigt klurig att sätta fingret på.
Trots att Rouge & Noir har ett slags ungdomligt hjärta, tycker jag att den kan passa i de flesta åldrar, men kanske inte vid alla tillfällen. Det här är en parfym för party, fest eller mer romantiska stunder. Trots att jag provar EdT versionen tycker jag att sillaget är rätt maffigt och hållbarheten riktigt bra, minst uppåt 4-5 timmar iallafall och det är basnoten som är klart härligast.
I sin stil påminner den mer om Frederic Malles Lipstick Rose än något naturligt och vardagligt.

2 kommentarer:

Liza sa...

Hej!

Kom över din parfymblogg av en slump och måste medge att den är klockren. Du har ett fantastiskt språk och ordförråd. Kommer att följa din blogg och nya recensioner framöver nu!

Jag har en fråga som jag hoppas du kan besvara. Var kan jag beställa provdofter för olika parfymer? Tacksam för tips och råd!

PS. bläddrade igenom dina recensioner men har du åtagit dig att recensera G.ARMANIs "Aqua Di Gio" hittills?

Vänliga hälsningar
Liza
(real_liza85@hotmail.com)

rebella sa...

Hej,

Vad kul att du hittat hit. :)

Jag brukar beställa prover från:

http://www.luckyscent.com/

http://theperfumedcourt.com/

http://www.theposhpeasant.com/

Annars byter jag till mig ganska mycket.

Om jag ska vara ärlig har jag inte ens testat Aqua Di Gio, tycker du om den?