fredag 29 maj 2009

My Parfuem - Design Your Perfume


Jag dricker inte särskilt mycket alkohol, men visst är det gott med några glas vin ibland, eller ett par välkylda öl en varm sommarkväll, men mest av allt är jag förtjust i drinkar. Jag älskar att blanda drinkar och det är väl också det enda partytrick jag kan. Och det brukar vara uppskattat, faktiskt så pass att jag fick den stora äran att vara "bartender" när några goda vänner gifte sig förra sommaren. Och ja, som det verkade gjorde min insats som bartender succé på bröllopet! ;)
Jag tror att många som har ett stort parfymintresse då och då drömmer om att få en helt egen parfym skapad. I drömmen är det kanske rentav Olivia Giacobetti, Maurice Roucel, Christopher Sheldrake eller Jean-Claude Ellena som guidar oss i jakten på den perfekta personliga parfymen. Och, för de allra flesta av oss stannar det vid drömmar, att få en bespoken (skräddarsydd) parfym kostar oftast många tusen kronor.
Därför är det så roligt att den tyska sajten My Parfuem http://www.myparfuem.com/ erbjuder ett billigare alternativ.
Jag hörde först talas om det på www.fragrantica.com och blev genast nyfiken. Sajten är pedagogiskt uppbyggd, du väljer om du vill skapa en dam-eller herrdoft, vilken bas du önskar och sedan är det bara att börja blanda noter. För damer finns det fyra baser att välja bland, floral, fresh, floral fruity och oriental. Det finns många noter att välja bland, blommor, frukter, fräscha noter, kryddor, träer och animaliska. Max tre enheter av varje not får användas och varje parfym får ha högst 30 noter sammanlagt. Innan jag beställde min egen flaska hade jag i fantasin skapat många, många parfymer.
För att det ska fungera är det förstås en fördel om du redan vet på ett ungefär vilka noter du brukar tycka om i parfym och också vilka som möjligen kan passa hyfsat bra ihop. När man väl börjar blanda får man ingen speciell vägledning av sajten, utan det hela sker ganska fritt och man får helt enkelt gissa, känna och leka sig fram. Något som jag tycker om, men kanske andra tycker känns för osäkert.
Priset 29 euro (ungefär 300 kronor) är ju inte så kännbart för 30 ml, de flesta har faktiskt råd att kosta på sig en flaska. Dessutom finns det ett pengarna tillbaka system om du inte blir nöjd, hur det fungerar ska jag dock låta vara osagt.
Jag valde att skapa en parfym med orientalisk bas, och trots min nyfikenhet och skaparglädje höll jag mig till få och -hoppades jag- omtyckta noter, nämligen 1 X mandarin, 2 X bergamott, 3 x vanilj och 3 X musk. Hur dåligt kan det bli, resonerade jag.
Parfymen döptes till Nude Skin Poetry (ja, jag är lite pretto!) och det fanns två, tämligen fula, flaskor att välja på, jag valde en med rosa slingor på! Sen var det klart och det återstod bara att vänta.
På bara några dagar hade jag min parfym i brevlådan. Oh, så spännande och kul. Jag sprayade på mig den direkt, min bror som råkade var här tyckte att första sprayet påminde om myggmedel! Han har inte mycket till luktsinne tycker jag. Själv tyckte jag att första sprayet var mer som kolsyrad citrusläsk.
Nej, Nude Skin Poetry är faktiskt helt okej. Det är en pigg, lite söt och varm musk-vaniljdoft. Den luktar gott, men inte speciellt minnesvärt eller speciellt å andra sidan påminner den inte om nåt annat jag provat heller. Den har hyfsat sillage, utan att störa och hållbarheten är helt godkänd, minst uppåt fyra timmar på mig. Citrusen anas genom hela parfymen, vaniljen är diskret och tillför mer sötma än någon speciell vaniljkaraktär, musken är behaglig, varm och förstås inte den smutsiga typen, men inte heller alltför ren, hög och vit.
Skulle vilja påstå att min egen parfym är en trevlig, behaglig och snäll vardagsparfym som alla skulle kunna ha på sig. Det är där problemet är, jag skulle önska att den var lite mer personlig, men då kanske jag också skulle ha vågat mig på lite mer experimentiella noter. Vill man ha något bättre för det modesta priset, får man dock leta.
Jag tycker att min egen parfym blev så pass bra att jag absolut kan tänka mig att skapa några fler, det är trots allt väldigt roligt, enkelt och prisvärt. Har i fantasin redan skapat parfymer till hela familjen och halva släkten som de kan få när de fyller år, eller i julklapp.
Nackdelar? Jo, nu när jag testat kan jag tycka att man borde få välja fler än tre enheter av varje not, både musken och vaniljen i min parfym hade jag lätt kunnat sätta i det dubbla av utan att det blivit för starkt. Den förvalda orientaliska basen är ganska diskret, men jag skulle vilja ha den ännu mer i bakgrunden.
Visst finns det många noter att välja bland, men jag saknar också många. Viol, syren, äpple, några gourmandnoter och någon rökig not borde finnas.
Flaskorna borde finnas i ett alternativ utan rosa slingor, gröna löv eller röda hjärtan, det ser onekligen lite billigt ut.
Annars är jag på det stora hela väldigt nöjd med min erfarenhet, det är roligt att skapa sin egen parfym och jag rekommenderar att alla som är nyfikna ger det hela ett försök.

9 kommentarer:

Lotta sa...

Tack för tipset! Jag gjorde egen parfym i Grasse förra våren. Den blev inte alls som jag tänkt mig, men skam den som ger sig... Igår satt jag uppe till 12 och beställde en från My Parfuem. Så spännande!

rebella sa...

Det är nog inte så lätt att få till det, vilket var en av anledningarna till att jag valde så få noter. Men, nu är jag förstås sugen på att göra en till med lite mer vågad sammansättning.

Hoppas din blir lyckad, du kanske kan meddela resultatet sen. :)

Lotta sa...

Jag tog nog kanske i lite för mycket, men vi får se. Exotisk bas med ros, neroli, persika, tangerine, kokos, kanel, patchouli, sandelträ, musk och så kanske något mer. Svårt att veta hur mycket de enskilda noterna dominerar och hur stark basen är. 300 kr känns ju överkomligt i alla fall. Lite snyggare flaskor och några noter till att välja mellan, t ex honung och peppar, skulle inte vara så dumt. Rapport kommer förhoppningsvis...

rebella sa...

Ah, det låter som en trevlig blandning. Min nästa skapelse kommer nog att innehålla fler noter, lite blommor och så vill jag ha amber och sandelträ i basen.

em sa...

Vad består basen av? Alltså hur uttrycker den sig i doften? Du valde exotisk bas? Hittar ingen orientalisk. Många frågor...Blev nyfiken att pröva. Brukar ligga på nätterna innan jag ska somna och komponera "den ultimata parfymen". :-)

rebella sa...

em: Ja, exotisk var det visst. Den var mer som en bakgrund än speciellt markant, men en slags allmän, söt, varm men diskret bas. Inget att hurra för direkt, men med mer ingredienser märks den kanske inte heller så mycket.

Jag funderar på att göra en med någon av de manliga baserna, men med typiska damnoter...

Anonym sa...

Det låter som en bra idé. Jag gjorde en med exotisk bas och följande; amber, vanilla, orchid, jasmine, ylang-ylang och tonka-bean. Nu väntar jag med spänning :-) Jag tror nog att de ingredienserna kommer att funka men risken finns väl att jag måste testa alla möjliga versioner med olika styrkor på noterna. Så man vet vilken som är den perfekta!

em sa...

Det var jag som kommenterade anonymt nyss, glömde signaturen... :-)

rebella sa...

Risken är väl att man tycker att det blev bra, men att man tror att det kan bli jättejättebra om man bara ändrar lite här och där... Plötsligt sitter man med femton egendesignade parfymer som alla är helt okej, men ingen som är särskilt märkvärdig trots allt.