tisdag 19 maj 2009

Kreativitet och parfym.


De flesta barn har en levande kreativitet på de flesta områden och det är väldigt roligt att se barn skapa fritt. Alla barn kan måla, dansa, sjunga, bygga, skulptera och experimentera. Har tidigare arbetat både inom förskola och skola, och medan nästan alla barn har en stor kreativitet under förskolan är det många vars kreativitet försvinner, eller iallafall, förminskas under skoltiden. Egentligen borde ju en femtonåring vara lika kreativ som en femåring, men av olika anledningar har kreativiteten inte lika lätt att hitta uttryck när vi blivit äldre.
Många vuxna hävdar bestämt att de inte kan varken sjunga, dansa, måla eller skulptera. Och egentligen anser jag att ALLA kan det, men vi har påverkats av omgivningens tyckanden och utlåtande om vad som är vackert, fint, seriöst, intressant och värt något för andra. Ni har säkert hört uttrycker "Dance like nobody´s watching" (Dansa som om ingen ser), det tycker jag borde gälla alla kreativa uttrycksformer, måla, dansa, sjung, bygg, lek, skulptera och skapa som om ingen ser. Kanske skulle vi alla bli väldigt kreativa om vi inte brydde oss om vad alla andra tycker?
Jaja, vad har det här med parfymer att göra? Jo, en hel del. Många som älskar parfymer, oavsett det är som parfymistor, parfymsamlare, parfymskapare eller producenter är rätt kreativa, oavsett om det är som producent eller konsument finns det en skapar-och upptäckarlust bland parfymälskare. Inte sällan uppskattar parfymälskare också musik, litteratur, god mat, gott vin, spännande resor och annat som gör livet gott och intressant att leva.
När jag letar efter parfymer på nätet och söker information om olika parfymer, parfymhus, indieparfymörer, parfymoljetillverkare och annat som har med parfym att göra slås jag av den rika kreativitet som genomsyrar det mesta som har med parfym att göra.
De stora parfymhusen med likaledes stor budget står för klassisk smak, säkerhet och elegans. Deras parfymer kan ta åratal att utveckla och hela konceptet andas finkultur, pengar och det bästa av det bästa. Parfymer i sig är ofta vackra, men lite återhållna, lite strama. Flaskorna likaså. Som "fattig" parfymista är ett litet provrör oftast det närmaste jag kommer den här typen av parfymer, precis som jag får beundra haute cotoure och dyra designmöbler lite på avstånd.
Topp tio-parfymerna som säljs på vartenda Åhlens och Kicks runt om i landet, står för det som är modernt och trendigt just nu. Det här är dofter som är lätta att tycka om, men med en förälskelse som kanske inte håller sommaren ut. Det är lite som att köpa en skiva Summer Hits 2009, vem lyssnar på den 2010 liksom? Men, den var rolig och bra förra sommaren. Här är det ofta glada, trendiga färger som gäller på flaskorna. Flaskdesignen är oftast rolig, kanske flickaktig, men inte på något allt för udda vis.
Men, den kategori jag nästan beundrar mest är de små indieparfymörerna. Här flödar det av kreativitet, idérikedom och skaparlust. Parfym med extrakt från gethår? Javisst. Kartongerna ska gå att återvinna och dessutom plantera i rabatten så att små blommor växer upp, eftersom kartongerna är gjorda av pressat växtmaterial? Det finns! Parfymer inspirerade av sagor, resor, äventyr, magi, subkulturer, vampyrer, pinuppor, naturen och dikter? Jadå. En parfym skapad för någon med just ditt stjärntecken? Jajamen. Du väljer själv dina egna ingredienser till parfymen, utan att bli ruinerad? Jodå, finns också. Många indieparfymörer har också hängt med i utvecklingen av den hängivna parfymistan och erbjuder flaskor i mindre storlekar. Klart smart. Är parfymerna bra, välgjorda och intressanta köper en hängiven parfymista lätt fem eller fler flaskor om de erbjuds i 5-10 ml, medan man ju kanske inte har råd med en enda om det bara finns i 100 ml. Kan ju vara för att iallafall några indieparfymörer själva börjat som parfymistor en gång i tiden.
Har du något kreativt intresse, förutom parfymer?

2 kommentarer:

Britt Åse sa...

Det har jeg i grunnen ikke tenkt over, men du har jo rett :-)
Jada:
Musikk (sang + "konsument"), nybegynner med fotografi, tegning, matlaging, blomster/hagearbeid. Egentlig en sterk dragning mot alt jeg oppfatter som skjønnhet.

En duft med stygg flaske er uaktuell for meg. Dårlig gjort, men slik er det :-)

rebella sa...

Jag tror det är väldigt mänskligt att vilja omge sig med vackra saker, eller skapa... Skönhet finns i så mycket mer än det man kan se med ögonen.

Flaskan är ganska viktig för helhetsupplevelsen av en parfym, men om man parfymen är superbra kan jag bortse från en mindre fin flaska.