lördag 13 december 2008

Julens lukter, del 4.


Svensk husmanskost kan upplevas som lite kryddfattig, när man jämför med kryddrikedomen i många andra kök. Det är ju inte så konstigt med tanke på att det är väldigt få kryddor som växer vilt på våra norra breddgrader. I många äldre svenska maträtter brukar den kryddning som rekommenderas vara "salta och peppra efter smak". Trots det är svensk mat ganska omtyckt, både den klassiska husmanskosten och de mer moderna maträtter som tillagas av alla våra duktiga och rätt trendkänsliga svenska kockar. Jag tror att svensk mat i jämförelse med sina mer kryddstarka konkurrenter upplevs som ren och med fokus på råvaror. Svensk mat är helt enkelt passande för termen "less is more".
Ett uttryck som dock är allt annat än giltigt när julen närmar sig. Här vräks det på med allehanda kryddor, den ena mer exotisk än den andra. Saffran, kanel, kardemumma, kryddnejlikor och ingefära. All hetta, värme och arom som man hittar i dessa kryddor gjorde sig väl bra i det kyliga, svenska decembermörkret.
Och kryddiga, exotiska parfymer finns det gott om. Comme des Garcons Parfum som jag skrivit om förut är en kryddbomb med sån styrka att den svenska julkryddningen framstår som tam och menlös i jämförelse. Trots detta är Comme des Garcons en doft som passar bäst vintertid, gärna vid utomhusaktiviteter, då den annars gärna dominerar allt annat i doftväg och det vore väl tråkigt att totalt konkurera ut julens goda dofter?
Comptoir Sud Pacifics Vanillecanelle passar utomordentligt att ha på sig när man äter julgröten, då den doftar precis som kanelsocker. Kanske den rentav får någon att dra ned på julens sockerintag lite? Den är lagomt stark, förutom startens härliga kanelexplosion stör den efter någon stund inte andra doftupplevelser.
Andra dofter med kanel i som kan vara trevliga är: Vivienne Westwoods Boudoir, L de Lolita Lempicka, Worths Courtesan, Parfums de Nicolaîs Sacrebleu och Estee Lauders Cinnabar. De är kaneldoftande, men hur juliga de är får ni själva avgöra.
Kardemumma är jag inte odelat förtjust i i parfymer, det är not som lätt tar överhanden och i längden kan bli rätt enahanda och tråkig. Många parfymer som innehåller kardemumma innehåller även kanel, tex Kenzo Jungle L'Elephant och Vivienne Westwoods Boudoir. En som har en ganska häftig kardemummanot är Yves Rochers Comme un Evidence, men den är ihop med rabarber så frågan är om det blir juligt alls? Jag tycker dessutom bättre om rabarbernoten än kardemummanoten...
Ingefära är däremot en ganska trevlig not tycker jag, den är så fin i Etat libre D'Oranges Vraie Blonde, annars kan man hitta den i Sisleys Eau de Soir, Estee Lauder Youth Dew-Amber Nude och inte minst i Serge Lutens (!) Five o´Clock Au Gingembre (haha, som jag inte har provat, än, men snart så...).
Är det nån här som gillar glögg? Jag är lite försiktig med glögg, då jag kan få alldeles hemskt ont i magen om det blir för starkt vin med för starka kryddor, men numera finns det ju en uppsjö glöggsorter att välja på och jag har nu klarat mig flera år utan ont i magen av glögg. Jag kanske helt enkelt brukade dricka lite för mycket glögg?
Jag fick mig tillsänt två små prover av dels Donna Karans Chaos, som luktar alldeles fantastiskt häftigt av bland annat saffran, även om jag inte finner den så julig så är den annars jättefin och så Ava Luxes The Noir. Här förväntar jag mig ju då någon slags kryddig thedoft, men vad fick jag? Jo, en kryddig, varm, röd alldeles fantastiskt gullig glöggdoft! Och inte alls den där överstarka och överkryddade glöggen som leder till magont, utan en mild och fin glögg som alla kan dricka av. Kanske rentav saftglögg? Eller iallafall svagglögg? Mycket, mycket trevlig är den iallafall och nu har jag ju bara ett litet prov av den, vilket är tur annars är risken överhängande att man dricker rätt ur flaskan, om det luktar så där så måste det ju smaka glögg också, ellerhur?
Sammanfattningsvis så finns det mängder av parfymer, provade och hittlls oprovade, som är värdiga att kallas juldofter. Har du möjligen någon favorit som jag glömt att nämna? Eller vill du lukta nåt helt annat på jul, som inte alls har med resten av juldofterna att göra?
Hur som så har jag hittat årets storfavorit, den parfym jag kommer att ha på mig på själva julaftonen. Julparfymen med stort J eller hur jag nu ska presentera den. Vakna läsare av bloggen bör nog ha några gissningar? Imorgon tänkte jag presentera den...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Julparfymen No1 för mig är Carons Poivre som är en underbar doft med massor av kryddpeppar. En liten dutt i armvecket är allt som behövs

rebella sa...

Jag har inte provat en end Caron än, det är ett sisyfos-arbete att försöka hinna med allt jag är nyfiken på. Fast ett roligt sådant.

Du är som en levande parfymuppslagsbok. :)