torsdag 19 februari 2009

Vår i luften?Nej, tyvärr är det inte mycket vår i luften ännu. Men, när jag tar mina promenader med hunden så kan solen trots allt värma ganska skönt i skyddade lägen. Här, i Sörmland, är annars mina vårblommor rabatten ett efterlängtat vårtecken. Julros (blommar inte alls runt jul, men ganska tidigt), krokus och tulpaner vars klara färger är närmast sjävlysande mot rabatternas i övrigt ganska murriga färgskala. Uppe i norra Sverige är det snarare islossningen som är det stora vårtecknet. Iallafall om man bor vid sjö, älv eller hav. Uppe i Alträsk brukar isen gå i mitten av maj!


Nåja, om det inte är vår i luften kan man med hjälp av parfymer skapa sig sin egen lilla känsla av vår. Jag är vanligen ingen stark anhängare av spröda, försiktiga blomdofter, men ibland kan jag längta efter den typen av parfym. Så vad tar jag på mig när jag vill skapa min egen lilla våratmosfär?
Jo, den allra första parfymen jag kommer att tänka på är Neil Morris Springflower. Namnet säger det mesta om den här parfymen. Det här är som att kasta sig raklång i en prunkande tulpanrabatt strax efter ett försiktigt vårregn, just doften av tulpaner känns oerhört äkta, tulpaner doftar ofta ganska diskret, men har en omisskännlig grön och lite krispig doft som är oerhört nära originalet i Springflower. Det här är tulpaner i blom, i knopp och några med avbrutna stjälkar. Mycket vacker, välgjord och lätt. En vårparfym som får det att pirra i magen. Trots att den är lätt, är sillaget maffigt, ja du går i timmar omkring med din egen lilla tulpanrabatt omkring dig.
En annan, lite starkare, vårfavorit är Lolita Lempicka. Här är det doften av viol som står i centrum. På många utvecklar den en tydlig anis/lakritsnot, men så inte på mig. Nej, mängder av mättad viol, pudrig och ganska söt. Förutom violen så har Lolita Lempicka på mig en mycket delikat och intressant not av ren, vit rök som röken från en vattenpipa utomhus laddad med violtobak. Alldeles underbart vacker och allt detta vilar fint på en diskret, men värmande bas av trä, vanilj, mandel och tonkaböna.
Är du ute efter något grönare, så kanske Givenchys Extravagance vara något? Den har härliga noter av nässla och ringblomma, den väldigt rikligt gröna doften lättas upp en aning av jasmin och smultron. Åh, den är riktigt fin, men inte för mig, den funkar inte med min hudkemi hur mycket jag än försöker.
Miya Shinmas Tsuki, som jag nyligen skrivit om, är också en klockren vårdoft.
L'Artisans La Chasse aux Papillons är också en delikat och lätt doft med vårkänsla. Om hållbarheten vore lite längre, skulle den helt klart vara en favorit. Värd att prova, absolut, kanske varar den längre på dig? Försegla den med lite hudlotion eller olja (oparfymerad)är ett tips jag fått.
Comme des Garcons Stephen Jones med sin mineraliska viol är också ett trevligt vårsällskap, kall, klar och vacker som en vårvinterdag i Norrbotten (fast där finns inga violer vid den tiden).
Romea D´Ameors The Mistresses of Louis XIV får mig att tänka på uppsluppna lekar i Versailles trädgårdar på våren. Damer i underbara pastellfärgade kreationer som leker kurragömma i en häcklabyrint.
Frederic Malles En Passant med våta syrener och krispig, kall gurka bör inte heller glömmas. Syrendoften är mycket vacker, transparent och tydlig på samma gång. Som att sitta i en halv utslagen syrenberså med ett fat gurksmörgåsar framför sig på bordet.
Idag blir det Springflower för min del. Vilken vårparfym ska du leta fram ur gömmorna? Jag tänker mig att vi kan skynda på vårens ankomst lite om alla läsare av bloggen bestämmer sig för att ta på sig sin mest omtyckta vårparfym idag. Kanske vi kan ha nåt litet peppigt mantra också, typ "Ge mig mer vår nu, tack"

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår precis vad du menar med att vilja inviga de lite lättare dofterna. Efter vinterns kryddmättade och varma dofter är det nästan som att komma ur sitt idé när man den första spritsen av Diorissimo landar på huden. Andra vårdofter är för mig SL ISM, OJ Champaca, Chanel Beige, Creed VIW, EL Private Collection eller vilken välgjord cologne som helst

Anonym sa...

ide skall det så klart så, inte idé *skratt*

rebella sa...

Ja, jag gjorde ett tappert försök med Rainflower, sen gick jag på hundpromenad och höll på att frysa ihjäl och efter ett varmbad fick det bli SLs Borneo 1834 istället.

Anonym sa...

Mina vårfavoriter är L'Artisan Fleur de Narcisse som luktar som en hel bukett narcisser och andra härliga vårblommor och Diorissimo som påminner mig om de liljekonvaljbuketter som jag plockade till min mormor i min barndom.

rebella sa...

Fleur de Narcisse har jag hört mycket positivt om, men inte provat, sitter den kvar längre än L'Artisans dofter brukar göra?

Anonym sa...

Ja jag tycker att Fleur de Narcisse sitter bra på huden, längre än alla andra L'Artisandofter helt klart!