onsdag 4 mars 2009

Hjortron, åkerbär och trycksvärta.


Doftminnen har jag pratat om tidigare. En av anledningarna till varför vi gillar en viss parfym kan vara att något i den påminner om en doft från vår barndom, kanske förutsatt att det var en trygg, trevlig och omtyckt doft.
Även om jag lyckats hitta många parfymer som väcker doftminnen till liv, verkar det också finnas dofter som aldrig omvandlats till parfymnoter. De flesta av de här dofterna får förmodligen en stockholmare eller göteborgare att rycka på axlarna och tänka och? Medan en fransman eller italienare överhuvudtaget knappt vet vad jag pratar om.
Den första doften är, doften av hjortron (Rubus chamaemorus) på en solvarm myr. Eller varför inte hela myrens doft, torr mossa, snedvuxna småtallar och skvattram (pors), samlad i en parfym? Hjortron, det här vackra, aromatiska bäret som serveras som delikatess på fina krogar i södra Sverige, men snarast var en stapelvara under min barndom. Kan man få fram doft av hallon, smultron och vinbär i parfym så borde det ju gå med hjortron? Problemet är väl att de flesta parfymörer knappt känner till det gyllene bärets existens.
Detsamma gäller också för mina andra bärfavorit, nämligen det lilla och nästan utrotningshotade åkerbäret (Rubus arcticus). Om hjortron iallafall känns igen, brukar åkerbär vara mer av en doldis. Inte undra på, det här är ett blygt och svårplockat litet bär som växer på gammal ängsmark och i dikesrenar. Åkerbär är det godaste bär som finns, med en rund sötsyrlig smak som närmast påminner om en korsning mellan hallon och smultron. En åkerbärsparfym skulle dessutom innehålla doften av gles björkskog och högt gräs.
Och sist men inte minst, något helt annat. Doften av ett gammaldags tidningstryckeri. Den där omisskännliga doften av blytyper, kast, trycksvärta och papper. Comme des Garcons har ju några udda, Odeur 71 och 53, kanske någon av dem vagt påminner om blytryckeri? Vet inte, eftersom jag ännu inte har provat dem.
När jag blir stor, eller i mitt nästa liv, när jag blir parfymör så vet jag iallafall vilka parfymer jag ska börja med.
Vilka skulle du skapa? Vilken not skulle få ditt hjärta att slå dubbelslag av förväntan om du hittade den i en parfym?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken härlig post! Eftersom jag har plockat hjortron i min barndom förstår jag vad du menar med din beskrivning. Det finns faktiskt lite myrområden här i närheten (Västsverige) där man fortfarande kan hitta hjortron, detta skogens guld. Min dröm är att hitta en parfym som korrekt återger doften av gamla vindsutrymmen. Som barn lekte jag och mina kompisar mycket i gamla vackra stadsvindar, sådana där med synliga murstockar, doft av gammalt trä och damm. Doften är lite söt, påminnande om malmedel och duvlort. I wish...

rebella sa...

Konstigt med hjortron, som barn tyckte jag inte det var så speciellt. Jag tjatade om köpessylt istället... Men, nu efter bosättningen i Sörmland, bästa som finns är när mamma tar med en burk hjortronsylt från gömmorna.

Unknown sa...

Håll utkik. Jag ska nu ta fram dessa dofter till parfymindustrin! www.norranorrland.com