måndag 30 mars 2009

Parfumerie Generale - Bois Blonde


I Baggböle utanför Umeå finns något som heter Arboretum Norr, arboretum betyder liten trädsamling och det är precis vad det är. I Arboretum Norr kan man hitta träd och buskar från norra halvklotet. När vi bodde i Umeå åkte vi ganska ofta på utflykt till Baggböle och arboretumet som ligger naturskönt vid Umeälven. Ett träd som fanns där och som jag särskilt minns var den gulbarkiga häggen, även kallad näverhägg eller på latin Prunus maackii. Ett mycket vackert träd tycker jag, med gyllene näverliknande bark.
Så när jag då fick hem mitt lilla prov på Parfumeri Generales Bois Blond så kom jag att tänka på det vackra trädet. Tänk er en hel liten skog av näverhägg i solig höstskrud, blondare skog kan iallafall inte jag föreställa mig. Men, luktar Boid Blonde verkligen blond skog? Vad luktar blond skog? Blonda träslag är mig veterligen träd med ljust trä. Och hur den vackra näverhäggen egentligen luktar har jag inte heller någon aning om. Som hägg antar jag. Bois Blonde sägs också dofta av hö, även om jag inte känner någon utpräglad hödoft. Nej, det här är mer skogigt, friskt och rent.
Bois Blonde kan gärna få vara just den blonda skogen för mig, för den påminner mig mycket om en av PGs andra parfymer, Aomassai. Aomassai skulle lika gärna kunna heta Bois Noir, så pass lika är de. Aomassai är för övrigt en av mina favoriter, så frågan är om Bois Blonde är lika bra, eller bättre? Eller rentav sämre? Det är nog mycket en smaksak, Aomassai är kryddad med så mycket annat än skog, det är kaffe, kanderat socker, kryddor och en hög, klar renhet som jag verkligen älskar. Boid Blonde är som Aomassai utan de godsakerna, en minimalistisk Aomassai, fast ändå inte PGs parfymstil är inte direkt minimalistisk.
Bois Blonde är också lite friskare än Aomassai, men inte klarare. Sötman och värmen finns i den, men utan att den blir gourmand. Bois Blonde skulle kunna vara Aomassai för dagsbruk, men den är lite för speciell för vardagsbruk egentligen. Bois Blonde är inte diskret eller försiktig, men ändå något nedtonad i jämförelse med Aomassai.
Jag föredrar Aomassai, men kan också tänka mig att Aomassai är en doft som i längden kan vara lite krävande. Om jag hade båda i stora flaskor skulle det trots allt inte förvåna mig om Bois Blonde skulle komma till användning oftare, just därför att den är aningen vilsammare. I båda fallen varar doften länge och har gott sillage. Jag rekommenderar att man testar båda, båda är härliga parfymer med mycket värme i.
Jag trodde länge att Aomassai skulle bli den första parfymen jag köpte i stor flaska från Parfumerie Generale, men nu har den fått en konkurrent och det är inte Bois Blonde utan något helt annat.

3 kommentarer:

Bipbap sa...

Har du bestemt deg for noe flaskekjøp enda? Husker det var elle melle for en stund siden :) Tenkte jeg skulle spørre deg om forslag om dufter jeg for all del ikke må gå glipp av i London .. Jeg kjenner til City Guide på Basenotes, som har en helt genial oversikt over parfyme i London. Skal på Chanel, Hermes og Guerlain-butikk. Ellers er jo det meste å få tak i. Liberty har Frederic Malle (som jeg bl.a skal teste ut)Hvilke merker/dufter bare MÅ jeg prøve? :)

rebella sa...

Inte riktigt, men kanske Borne 1834 ändå...

Några ställen i London som kan vara kul: Dover Street Market (Comme des Garcons), Les Senteurs, Angela Flanders butik (har inte provat någon av hennes parfymer än, men verkar intressanta), sen förstås de stora lyxiga varuhusen... Om du får möjlighet att provba något av Nasomatto så gör det, de har udda parfymer (och dyra).

Bipbap sa...

Dover Street Market høres interessant ut :) Tenkte å prøve ut litt mer fra Comme des Garcons. Angela Flanders butikk har visst bare åpent på søndager, og da er ikke jeg der dessverre. Har ikke klart å oppspore Nasomatto noe sted i London enda, men det finnes sikkert. Les Senteurs bør jeg få til denne gangen, og kanskje Parfums de Nicolai. Skal prøve å begrense meg litt .. Burde vel shoppet litt annet også. Borne 1834er jo helt rå da :)