torsdag 19 mars 2009

Patchouli


Patchouli väcker känslor. Det är en not som många har svårt för i parfymer, kanske för att patchouli förknippas med hippisar, billiga indiska parfymoljor och headshops. Ärligt talat vet jag inte riktigt vad en headshop är, men det är iallafall ett ställe det ofta hänvisas till i internationella parfymrecensioner när patchouli kommer på tal. En patchouli som doftar headshop är dålig, en patchouli som inte gör det kan funka.
Själv tycker jag i allmänhet om patchouli. Om jag inte gillar en parfym är det sällan jag tycker det beror på patchoulin, nej snarare lyckas patchouli fascinera mig i de flesta fall. En parfym med patchouli med bland noterna gör mig oftast mer intresserad. Men, däremot råder det ingen tvekan om att det finns många olika typer och tolkningar av patchouli. Thierry Muglers Angel är en känd patchouli-bomb, och jag tycker om Angel, men min favorit är faktiskt Angels lite blygare, skirare och vattnigare flanker Eau de Star, närmast en perfekt sommardoft i mitt tycke. Nästan lätt som en cologne och ändå orientalisk, en mästerlig kombination kan jag tycka som vanligen inte brukar vara så förtjust i aquatiska parfymer. Med Angel bedövar och hypnotiserar man sin omgivning, men Eau de Star får man komplimanger.
En annan patchouli-favorit hos mig är Serge Lutens Borneo 1834, den har jag ju skrivit en del om redan tidigare, det här är i mitt tycke mörk, orientalisk och tung parfym när den är som bäst.
En lättviktare i sammanhanget är Parfumerie Generals Intrigant Patchouli, här är patchoulin lika mild och smeksam som i Eau de Star, rekommenderas starkt till alla som vanligen inte är så förtjusta i patchouli, det här är en bra introduktion. Intrigant Patchouli är faktiskt så mjuk och undanglidande att jag först inte riktigt förstod hur bra den är, men efter några testningar är den lätt med i min fem-i-topp lista från Parfumerie General och det vill inte säga lite, då jag är ytterligt svag för många av deras parfymer.
Patchouli fungerar utmärkt att kombinera med lite sötma och gourmand-noter, något som Il Profvmo tagit fasta på i sin parfym Chocolat, till en början är det god, mörk och fin choklad, men efterhand omvandlas den söta chokladen allt mer till patchouli, faktiskt nästan omärkligt sitter jag där med en patchouliparfym istället. Och gillar det, det här är patcholi tillsammans med mjuk, krämig sötma och aromatisk vanilj, chokladen finns med länge men överskuggas allt mer av andra noter.
En stram, torr och mörk patchouli hittar jag i Histoires de Parfums Noir Patchouli. Jag får en känsla av buketter med patchouli som hängts på tork, hur de sprider sin väldoft i ett varmt och ganska mörkt rum. Den här är patchoulin är långt ifrån inställsam och kanske inte något man ska ge sig på om man inte verkligen gillar patchouli, å andra sidan blir Noir Patchouli aldrig kladdig eller stark.
Har du några patchouli-doftande favoriter? Eller kanske katastrofer? Jag gillar iallafall patchouli så pass mycket att jag börjat fundera på att odla patchouli i trädgården, krukor som jag sen får ta in under vintern. Läste att de ska trivas bra i varma, vindskyddade lägen och det tror jag nog att jag kan hitta, men däremot verkar det vara lättare sagt än gjort att hitta patchouliplantor eller fröer i Sverige. Har någon läsare av bloggen minsta aning så tar jag tacksamt emot tips, tydligen ska en patchouliplanta dofta underbart.
Dont miss the english version: http://perfumenerd.blogspot.com/

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har virkelig hatet patchouli, men har faktisk endret syn etterhvert. Det er nok heller hva patchouli er kombinert med (tung amber, mye søtt osv)Har akkurat fått prøve på Borneo 1834 (en av de få jeg ikke hadde prøvde fra SL)Den var superspennende! Ellers kan jeg bruke sånt som L'Artisan Patchouli Patch :)

rebella sa...

Har inte provat Patchouli Patch, är den lätt?

Anonym sa...

Har bare prøvd en gang, men den er virket ganske lett og tørr. Ikke mye søt, men spennende og sensuell .. :)

Anonym sa...

XS black for her (Paco Rabanne) är en parfym med patchouli, jag tycker själv den luktar helt underbart. Rekommenderas starkt.

tottan sa...

Jag tycker att Tom Fords "Patchouli" är väldigt bra. Men den är för dyr (kostar 1800).
Jag skulle vilja ha tips på pathoulioljor eller parfymer, utan vanilj, som man kan köpa på nätet, som inte är dyrare än 500-600.