tisdag 10 mars 2009

Svåra val...


Jag nöjer mig ju oftast med att köpa och byta prover när det gäller de dyrare parfymerna. Ett litet prov av en väldigt omtyckt doft räcker ju tämligen länge, då jag ändå inte använder samma parfym så ofta. Jag har inte heller den här längtan efter att hitta "den enda" när det gäller parfym, jag behöver ingen signaturparfym utan vill ha många.
Trots detta är det ju ofrånkomligt att önska sig stora, fina alldeles nya och alldeles egna flaskor av de mest älskade och omtyckta. Hittills har de nischparfymer jag köpt antingen varit redan använda eller i små flaskor/decants eller faktiskt, ganska billiga, det finns ju såna med. Nej, jag har ännu inte unnat mig någon egen Serge Lutens, Frederic Malle, Parfumerie General, Bond No 9 eller L'Artisan. Men, nu snart börjar det bli dags, jag har trott det förut och ångrat mig i sista stund av olika anledningar, men nu känns det som om jag närmar mig.
Men, vilken ska jag köpa? Serge Lutens Borneo 1834 eller kanske Arabie? Frederic Malles Carnal Flower? Parfumerie Generals Aomassai eller min nya älskling, Cadjmere? L'Artisans Safran Troublant eller Dzing!? Bond No 9 Silver Factory eller New Haarlem? Aaaaah, det är svårt, jag kan inte välja en! Ska jag dra lott eller låta maken bestämma? Ska jag köpa den billigaste eller slå till på den dyraste när jag ändå har möjlighet? Eller rentav ta två av några nära toppen-parfymer som är några snäpp billigare än de mest önskade? Svårtsvårtsvårtsvårt!
Varifrån ska jag beställa? Inom Europa verkar enklast, jag vill inte betala tull utöver det redan ganska höga priset.
Det kanske inte blir av den här gången heller, jag faller till föga och beställer 50 prover och fyra decants istället, bara för att jag inte kan bestämma mig!
Hur gör ni när det blir dags att köpa en stor flaska dyrare parfym? Eller köper ni stora flaskor så ofta att det inte finns någon beslutsångest? Eller väntar ni och funderar och vrider fram och tillbaka på de olika parfymernas för-och nackdelar?
Jo, bortsett från det, i och för sig, ganska trivsamma dilemmat, så blev min mammas 70-års fest riktigt lyckad. Alla barnen hemma i Boden på samma gång minsann, det har inte hänt sedan min lilla brorsdotter föddes för 4½ år sedan. Min mamma fick Lancomes Tresor av mig, för den tycker hon om och så blev det lite prover på Red Moscow/Röd Moskva och L de Lolita, samt Amouage Jubilation och Lyric. Jag förstår mig inte på Amouage storhet, förlåt förlåt, de luktar gott och blommigt liksom, men för det priset så förväntar jag mig pre-hallucinatoriska doftupplevelser minst!
Och min bror läser min blogg, tack för det lillebror, men han tycker jag borde starta den engelska versionen i en egen blogg, för det skulle underlätta läsandet. Möjligen har han rätt, jag har faktiskt inte tänkt på det. Vad tror ni om att ha en svensk och en engelsk version? Har det stor betydelse för läsbarheten? Vill ni ha det som det är? Jag har inget emot att ändra, det blir inte mer jobb för mig, men funkar det bra för er läsare kanske det inte behövs. Era åsikter är väldigt välkomna när det gäller det här, tack. :)

6 kommentarer:

Vårfågel sa...

Hej!

Har rätt nyligen upptäckt din rent ljuvliga parfymblogg! Min personliga åsikt är det är lite jobbigt (bara lite) att pila förbi den engelska texten för att nå den svenska. Jag skulle hellre se varsin svensk resp engelsk blogg.

MVH Vårfågel

Anonym sa...

Det kan være fryktelig vanskelig, men jeg synes du skal unne deg en flaske med din aller største elskling-duft :) Du er jo så flink, og holder deg til prøver ellers. Spørs hva du skal ha, men Ebay pleier å være det mest gunstige på pris. Der gjør jeg også avtale med selger, slik at jeg slipper toll .. Ellers tror jeg kanskje canadiske perfumeshoppe også er grei på det området .. Jeg er ikke det minste flink, og burde hatt kjøpeforbud i mange år fremover .. :/ Burde egentlig ha solgt en hel haug, men det er et tiltak. Har forresten bestilt prøve på bl.a Borneo 1834. Den har jeg nemlig ikke prøvd. Det med svensk og engelsk - Tja, vet ikke helt. Er ganske mange som har bloggen slik da.

Anonym sa...

Jag brukar satsa på flaskor av de dofter som jag Bara.Inte.Kan .Leva.Utan. Då har jag oftast arbetat mig igenom ett par prover eller en decant av doften innan och vet att jag vill fortsätta och ha den på mig regelbundet (nåja, hyfsat regelbundet i alla fall). Om du älskar Carnal Flower från FM så säger jag att du skall köra på den. Den eller en belljar från Serge Lutens.

rebella sa...

Vårfågel: Kul att få nya läsare till bloggen. Det lutar nog åt att det blir varsin separat blogg, jag vill ju ändå underlätta för de som läser...

rebella sa...

Bipbap: Det slutar säkert med att jag drar lott, det finns ett antal som jag vill ha i stort sett lika mycket.

Hoppas du kommer att gilla Borneo 1834, den är en av mina favoriter. (Och makens)

rebella sa...

Jackie Daniels: Några av dem jag funderar ikring har jag tyckt om "länge" och vet att de kommer att hänga med, några är lite nyare bekantskaper... Vi får väl se vad det blir, oavsett vad blir det ju något som kommer att vara till glädje. :)