söndag 16 november 2008

Att handla parfym på Tradera.


En läsare av bloggen undrade lite om hur man handlar parfym på Tradera och om hur säkert det är. Jag har genom åren köpt många parfymer via Tradera och har aldrig råkat illa ut, blivit lurad eller ens besviken. Alla säljare jag haft att göra med har beskrivit sina parfymer ärligt och efter bästa förmåga. Trots de positiva erfarenheterna finns det förstås saker man bör tänka på och även om jag enbart har goda erfarenheter så har jag förstås hört om människor som råkat ut för oärliga säljare.

Vad man kan tänka på för att minimera riskerna:

1) Kolla upp säljaren, en person du ska köpa något av bör enbart ha positiva omdömen, eller iallafall runt 99% positiva omdömen, ett par negativa omdömen på ett hundratal auktioner kan ju vara godtagbart, men det är du som bestämmer om någon känns pålitlig eller ej.

2) Jag brukar undvika att köpa av människor som lägger ut sin första auktion eller som bara har sålt ett fåtal saker. Ju fler auktioner och ju fler positiva omdömen, ju större chans att allt går smidigt.

3) Vid minsta tveksamhet, eller om du har frågor, kanske om parfymens ålder, hur mycket som är kvar (om det inte framgår), kontakta säljaren. Snabba, trevliga och raka svar tyder på att det är en pålitlig person. Uteblivna svar, avstå den auktionen. Tveksamma svar, där säljaren inte vet eller har nån aning, avstå. Varför köpa en parfym av en person som inte vet om den är ett halvår eller tio år gammal?

4) Läs noga igenom beskrivningen av varan. Kolla att du inte bjuder på ett parfymprov på 1 ml, medan bilden i auktionen föreställer en stor flaska, de flesta är ärliga och skriver tydligt ut att det gäller ett parfymprov, men inte alla! Ibland kan en dålig beskrivning vara det bästa, för dig som köpare. Ibland lägger människor ut parfymer som de inte vet vad de heter eller hur dyra de i själva verket är, kolla upp och med lite tur sitter du där och har ropat in en Thierry Mugler, Jean Paul Gaultier eller Comme des Garcons för en femtilapp.

5) Bestäm dig redan från början för hur mycket du är villig att betala. Det är lätt att dras med i budgivningen, speciellt på slutet och plötsligt sitter man där och har ropat in en parfym för 350 kronor som man från början inte hade tänkt köpa för mer än 175, det är onödigt.

6) Tradera bygger ju på ärlighetsprincipen och därför bör du också kolla upp hur mycket den parfym du är intresserad av kostar att köpa i affär eller via internetbutik. Det är väldigt onödigt att betala lika mycket eller mer för en parfym på Tradera än vad du skulle ha betalat om du köpt den på Åhlens, Kicks eller någon nätbutik. På Tradera tar du alltid en lite större risk och du får även betala frakten, det ska löna sig, även en oöppnad parfym bör inköpas för betydligt mindre än ordinarie pris på Tradera.

7) Utrusta dig med ett visst tålamod och om du verkligen vill fynda, ta för vana att kolla Tradera flera gånger i veckan, annars är det lätt att du missar nyinkomna godbitar, ungefär som om man vill fynda på second hand, regelbundna besök ökar fyndchanserna.

8) Bjud aldrig på något du inte senare är beredd att betala för, det skapar mycket onödigt jobb för säljaren och leder bara till negativa omdömen. Strula inte med betalningen, har du budat har du bundit dig att köpa, säljaren vill ha sina pengar fort, inte när du fått lön eller barnbidrag, om du inte redan innan kommit överens om det.

Har du några favoritfynd från Tradera? Eller har du råkat illa ut?

Inga kommentarer: