tisdag 25 november 2008

Dagens blomma.


I tidningen kan man sätta in "Dagens blomma" till någon som gjort något bra, övervunnit en svårighet, hjälpt någon med ett problem eller visat medmänsklighet, värme eller ärlighet.
Våran familj är lite äventyrligt lagd, så vi har råkat ut för en del missöden genom åren. En gång fick vi punktering på bilen nånstans i skogarna i sydöstra Finland, bara någon mil från gränsen till Ryssland. Problemet i sig bestod av att vårt reservdäck också visade sig ha punktering och våra samlade tillgångar bestod av sisådär 250 kronor eller finska mark var det väl. Inte särskilt mycket pengar när man har fyra barn i bilen och över 60 mil att köra innan vi kommer till Sverige. Ännu mindre när man inser att man sent på kvällen ska lyckas få tag på någon i de finska ödemarkerna som kan sätta på ett nytt och helt däck åt en. Håhåjaja, men det löste sig förstås. Vi fick hjälp av en trevlig dam på en campinplats en bit bort och en invandrad tysk mekaniker kom och fixade däck åt oss för symbolisk summa. Den trevliga campingvärdinnan värmde också upp bastun åt oss bara för att vi såg så frusna ut i den finska sommarkvällen.
En annan gång dog vår bil i Italien. Jo, det var väl kanske lite väl äventyrligt att tro att den gamla skrothögen skulle hålla hela vägen till Italien och tillbaka. Så där stod vi med trasig bil i spöregnet i nån liten italiensk avkrok och jag får erkänna att det kändes lite deppigt. Uppenbarligen kom vi oss ju hem igen, vi fick bo billigt på ett litet pensionat som drevs av en kinesisk familj och ortens ledighetskommité hjälpte oss med att transportera bilen till en mekaniker, vilket tyvärr inte var till mycket nytta då det var i princip orimligt att börja laga den, reparationen skulle gå på många tusentals kronor och det lägger man inte gärna ner på en bil som är närmare tjugo år gammal. Iallafall inte vi. Så där satt vi strandade i Pove del Grappa, tio mil från solen, Medelhavet och Venedig. Fast det blev rätt bra ändå, vi fick skjuts till järnvägsstationen och tog oss iallafall till Venedig med tåg och ja, människor var helt enkelt väldigt vänliga, hjälpsamma och omtänksamma. Vi fick åka tåg hem och bilen blev kvar i Italien, men på det hela taget gick det bra (ska inte trötta ut er med att berätta om vår natt i Malmö!).
Vart vill jag komma med det här då? Jo, att bland människor som är intresserade av parfymer finns det oerhört mycket ärlighet, hjälpsamhet och omtanke. De flesta har ju trots allt en begränsad ekonomi och man varken hinner eller har råd att köpa alla parfymer som intresserar en. Många bra och intressanta parfymer skulle gå en spårlöst förbi om det inte vore för att man kunde byta parfymer med varandra. Det är så roligt tycker jag. Jag skickar mina lätt begagnade små prover kors och tvärs över jordklotet och får andras lätt begagnade små prover i utbyte. Eller så fyller man på ett eget litet prov av någon parfym man har som nån annan är nyfiken på. Man kan byta bort stora flaskor på nåt man ledsnat på. Eller så kan man gå ihop några stycken och köpa den där drömparfymen som kostar multum, men som om man delar priset på fyra eller tio plötsligt blir ekonomiskt överkomlig.
Så en stor fin blomma vill jag ge till alla härliga parfymistas som jag bytt parfymer med. Utan er vore mitt liv betydligt tråkigare och doftfattigare. :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Your blog makes me happy. I found it by chance & read it in translation (I'm in California). I just wanted to say thanks!

Suzanne

rebella sa...

So nice to hear that my blog makes you happy. :) I didn´t know it was possible to read it in translation, but I´m glad it was.

(I am too lazy to write in english, even if I can)