fredag 9 januari 2009

Frederic Malle - Lipstick RoseOm rosorna i Brulure de Rose är rosa och oranga i Safran Troublant, så är rosorna i Fredric Malles Lipstick Rose, djupt purpurröda, nästan lila. Om nu rosorna i Lipstick Rose, ens är rosor? För Lipstick Rose luktar verkligen läppstift, sånt där tjockt, kladdigt och väldigt hållbart läppstift som knappt går att få tag på längre. Jag hade nån gång på 80-talet ett läppstift som luktade väldigt mycket som Lipstick Rose gör. Det var ett mörkt läppstift och när själva läppstiftet inte längre satt kvar, hade det ändå efterlämnat en svagt röd hinna på läpparna. En av mina kusiner hävdar att Lipstick Rose luktar Barbie läppstift, ett som hon tydligen hade vid något tillfälle under sin barndom.

Jo, läppstiftskopplingen är uppenbar, men Lipstick Rose luktar mer än läppstift. Rosor bland annat och en viol, lika långt från skogens blyga orginal som vad nötrasen Belgian Blue är långt ifrån våra små timida svenska fjällkor. Alltså, precis som föregående rosdofter, en ros som är överdriven, fullmatad och aningen vulgär. Men oj, vilken humörhöjare Lipstick Rose är. När jag använder den vill jag måla munnen med mitt rödaste läppstift och le så brett att Steven Taylor i Aerosmith skulle bli avundsjuk. Lipstick Rose får mig att tänka på sminkloger och clownröda munnar och näsor. Röda ballonger och fjäderboor. Och såna där blinkande rosor i guldvas som man kan köpa i arabiska inredningsbutiker. Så om ni nån gång skulle råka se en kvinna med knallröd jättemun, clownnäsa, röd fjäderboa och ett litet parasoll på väg in i en arabisk inredningsbutik i jakt på de kitchigaste plastblommorna som finns, då är det förmodligen jag som överdoserat Lipstick Rose. Och jisses, risken för överdos är överhängande. Det här är starka grejer, ett litet spray räcker länge, riktigt länge.

Trots att jag verkligen gillar Lipstick Rose, har den inte någon riktigt topposition bland Frederic Malles parfymer. Den är lite för mycket, jag behöver verkligen vara i rätt stämning för att ta på mig den, det är ingen sån där vardagsdoft man tar på sig som smälter in överallt. Nej, Lipstick Rose sparas till gråa dagar, eller om man ska gå på cabaret eller nån annan tillställning där fjäderboor, nätstrumpor och rött läppstift är den gängse klädseln. I vilket fall, se till att ha ett riktigt rött läppstift inom räckhåll, det är ett måste när man är på Lipstick Rose-humör!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lipstick Rose är en sådan där parfym som man måste ha hemma eftersom en av årets alla 365 dagar är den det enda som duger. De flesta andra dagar är Lipstick Rose på tok för sötjolmig för min smak. Föredrar Bond no 9 West Side som är i samma anda fast med lite sprit i botten;)

rebella sa...

Jag har inte "hunnit" till Bond no 9 än, men är på väg. Jag försöker vara lite systematisk, men hamnar på avvägar hela tiden...