lördag 3 januari 2009

Guerlain - Shalimar


Shalimar är en av de stora klassikerna inom parfym. Den skapades av Jacques Guerlain 1925 och hans inspiration var den legendariska kärlekshistorien mellan mogulkejsaren Shah Jahan och hans hustru Mumtaz Mahal. De hade en långt och passionerat äktenskap och när Mumtaz Mahal dog i barnsäng vid 39 års ålder lät Shah Jahan uppföra det storslagna Taj Mahal till hennes minne. Sahlimar uppkallades efter Shalimars trädgård, som var Mumtaz Mahals favorit-trädgård.
Trots att Shalimar har över 80 år på nacken känns den tidlös och modern på ett sätt som inte alla klassiker lyckas med. Trots att Shalimar är en ganska ny bekantskap för mig, lyckas den med sin sensuella och varma elegans kännas som en gammal favorit. Shalimar har vissa likheter med en annan av mina favoritvanilj-dofter, Felanilla, den startar tveksamt med något nästan medicinskt, för att efter en halvtimme öppna sig på ett helt häpnadsväckande sätt. Toppnoterna på Shalimar är som hämtade från någon gammaldags medicinsk tinktur smaksatt med citrusessens, bitter, sträv och på gränsen till unken. Men ååååh, den rikliga, aromatiska och mycket sensuella belöning som kommer sen är så värd att vänta på.
Shalimar är som sagt tidlös, men utan att bli varken tråkig eller gammaldags. Jag har dock lite svårt att tänka mig Shalimar på riktigt unga kvinnor, min mellandotter (19 år) tycker om den på mig, men ryggar inför att ha den på sig själv.
Shalimar klarar sig bra i festliga sammanhang, särskilt under vinterhalvåret. Den kan vara lite tung sommartid. Är Shalimar en storfavorit, kan det vara värt att ha en flaska Shalimar Legeré att använda sommartid, då den är väldigt lik orginalet, men lättare och mindre orientalisk.
Annars är Shalimar att rekommendera i alla sensuella sammanhang. Vill du känna dig som insvept i en gyllene indisk sari eller din älskades smekningar, då är Shalimar vuxen uppgiften. Vill du på ett subtilt sätt ha din älskade tätt intill? Ta på dig Shalimar, överallt där du vill bli kysst och vänta... En parfym inspirerad av en av världshistoriens mest berömda kärlekshistorier är förstås ytterligt romantisk, sensuell och varm. En klar bonus med Shalimar är dessutom den vackra flaskan som med sitt utseende absolut lyckas matcha parfymen.

Inga kommentarer: